Robotbläckfisk kan kräla och greppa saker med tentaklerna

OCTOPUS heter ett italienskt, EU-finansierat projekt som går ut på att studera bläckfiskars morfologi och beteende för att sedan utveckla en robotbläckfisk med liknande egenskaper inom det område av robotiken som kallas soft robotics (mjuka robotar).

Bläckfiskar är fascinerande djur. Inte nog med att de har åtta tentakler, kan skifta färg, spruta bläck och är intelligenta, de har heller i princip inget skelett och är därför mycket formbara och kan ta sig in genom trånga öppningar med bara en centimeters diameter. En robot med liknande egenskaper skulle därför bli väldigt användbar och kunna ta sig fram på ställen som annars vore otillgängliga.

Det började med en enstaka tentakel och när projektet löper ut ska man ha lyckats tagit fram en hel 8-armad, mjuk robot som kan ta sig fram under vatten och greppa objekt med sina tentakler, vilket man nästan lyckats med nu. Dock återstår att göra själva torson mjuk och formbar.

Precis som robotmaneten från Virginia Tech tar sig robotbläckfisken fram under vattnet med hjälp av SMA (shape-memory alloy, en legering med formminne) i de två främre tentaklerna som ändrar sin längd när de blir varma. Detta gör att man slipper använda servomotorer eller liknande. Själva tentaklerna är gjorda av silikon med en stålkabel inuti som i sin tur har nylontrådar fästa i sig. Via dessa trådar kan man sedan få tentaklerna att röra sig och även greppa objekt, som kan ses i videon nedan.

För den som vill veta mer om hur intelligenta bläckfiskar är, som kan skruva upp lock på burkar med mera, går det nu att se dokumentären ”Världens smartaste blötdjur” på SVT Play till och med den 20 maj 2012. Originaltiteln är ”Aliens of the Deep Sea” och det går även att se dokumentären efter den 20 maj, utan svensk text, i klippet nedan.

OCTOPUS, New Scientist

SE ÄVEN: