Här tas första robotstegen mot DARPA Robotics Challenge


Boston Dynamics humanoida robot PETMAN ligger till grund för GFE-plattformen i DARPA Robotics Challange.

I tisdags släppte DARPA detaljerna för sin nya tävling DARPA Robotics Challenge med två miljoner dollar i förstapris. Nu har man även lagt upp en video på den robotplattform man erbjuder de tävlande som inte har råd att bygga en egen.

Inte helt oväntat är det välbekanta Boston Dynamics som ska utveckla DARPA:s GFE-robotplattform (Government Furnished Equipment). I videon som publicerades av DARPA under gårdagen ser vi roboten PETMAN från Boston Dynamics som numera klarar av att gå i höga trappor och som nu ska anpassas för att klara av uppgifterna i DARPA Robotics Challenge. Notera även hur roboten använder sin arm för att ta stöd mot väggen när den går upp för trappan.

Boston Dynamics robot saknar dock både huvud (där sensorer som stereokamera och laserbaserad LIDAR ska sitta) och händer med fingrar. Då de tidigare mest fokuserat på lokomotion och inte manipulation är frågan om de själva kommer utveckla just händerna eller om några av de avancerade robothänder och grippers som redan existerar istället kommer användas. Vi har till exempel DARPA:s egen ARM-robot som både kan låsa upp samt öppna dörrar och de människoliknande robothänderna MK2 från HDT Robotics med välutvecklad finmotorik.

Detta är alltså den standardplattform DARPA kommer erbjuda de tävlande som inte har råd, kunskap eller tid att utveckla egen robothårdvara till tävlingen. Boston Dynamics humanoida robotar PETMAN och Atlas ligger till grund för den GFE-plattform de nu kommer tas fram på uppdrag av DARPA. Totalt blir det cirka åtta identiska GFE-robotar som kommer ha två ben, torso, integrerad dator, två armar med händer och ett sensorbestyckat huvud, meddelar DARPA.


Roboten PETMAN som GFE-plattformen kommer baseras på. Foto: Boston Dynamics

Syftet med att erbjuda en färdig robotplattform är även för att locka tävlande som inte nödvändigtvis kommer från robotikvärlden och kan föra in nya idéer och synsätt. Det ska dock bli spännande att se de övriga robotarna. En het kandidat borde vara brandbekämpningsroboten SAFFiR från RoMeLa som ju ska klara av att klättra i stegar, släcka bränder och annat som påminner om uppgifterna i DARPA Robotic Challenge.

IEEE Spectrum har gjort en intervju med DARPA:s programansvarige Dr. Gill Pratt som kan läsas här.

SE ÄVEN:

  • Leif

    Om tittar noga så har den första roboten en arm som den tar stöd av i trapporna mot väggen. Fusk eller inte så är det imponerande att den klarar av att gå i trappor och att ta stöd…

  • Grepecs

    Det kan ju vara så att armen egentligen inte behövs just där, men att man testar den för att se om den är tillräckligt koordinerad med benen för att man skall våga utsätta roboten för betydligt besvärligare situationer. Hondas Asimo kan ju gå i trappor utan stöd, så varför inte Petman? Men oavsett hur det ligger till med den saken är det en grymt imponerande robot. Det skall bli mycket intressant att följa DARPAS utlysta tävling. 

    Något annat som är imponerande är att Robotnyheter ser ut att ha hunnit före både Gizmodo och Engadget med detta senaste Petman-klipp. Bra jobbat! :)