Oddwerx – ambitiös smartphonerobot från OLogic

Smartphonebaserade robotar är knappast någon nyhet längre, men Oddwerx från OLogic verkar vara den mest avancerade och ambitiösa plattformen hittills.

Tidigare har vi kunnat läsa om robotarna Romo och Xybot som båda är robotplattformar där man placerar sin smartphone i en docka med bandhjul och sedan kan styra den via en mobil, surfplatta eller vanlig dator. Oddwerx är i grunden likadan men tar det hela några steg längre med både extra sensorer, tillbehör och molntjänster.

Oddwerx fungerar med både Android, iPhone och även nyare iPodar. Den använder sig nämligen av bluetooth för att kommunicera mellan Oddwerxplattformen och smartphonen. Det gör även att den kan skicka data i båda riktningarna och därmed skicka olika kommandon baserat på sensordata.

Styrkan i Oddwerxplattformen ligger dels i att den ska vara väldig hackvänlig och man ska bland annat kunna bygga ut den med nya sensorer som ger roboten utökad funktionalitet. Den händige kan man förstås montera dit sina egna sensorer på roboten men OLogic planerar även själva att sälja följande sensorer:

  • Linjesensorer som gör att roboten kan följa en linje och hitta konturer. Detta är den enda sensor som finns tillgänglig än så länge.
  • Hindersensorer gör att roboten kan följa en vägg och undvika hinder.
  • Hjulsensorer kan mäta avstånd och fungera som odometer.
  • Stötsensorer känner av når roboten kolliderar med något.
  • Infraröda sensorer för att kunna fungera med/som en fjärrkontroll eller kommunicera med andra robotar.
  • Liten gripper för att manipulera och flytta mindre objekt och interagera med sin omgivning.

Den första prototypen av Oddwerx visades upp redan på Google I/O 2011 men OLogic behöver nu finansiering för att kunna kommersialisera sin robot. Därför har de dragit igång ett Kickstarterprojekt där de måste få ihop minst 66.000 dollar innan 26 april. Med 17 dagar kvar saknas fortfarande över 48.000 dollar, så vill ni se roboten bli verklighet kan det vara en god idé att bidra till projektet.

OLogic har tidigare skapat musikroboten A.M.P. – party på hjul.

OLogic är inga nybörjare på robotar och har bland annat utvecklat robotleksaker åt Hasbro, en självbalanserande Androidrobot åt Google och en Star Wars Force Trainer som säljs av Uncle Milton. Dessutom visade de upp musikroboten A.M.P. förra året. Den kan väl enklast beskrivas som en smartphonekontrollerad boombox på hjul.

Känner igen och kan följa efter ansikten och färger

Utöver att bara kunna åka omkring med roboten som en telenärvarorobot har den en del roliga funktioner som ansiktsigenkänning och kan känna igen och följa efter ett föremål i en viss färg. Det blir ganska underhållande när roboten ser ett ansikte och reagerar på detta på olika sätt och dessutom själv har ett väldigt uttrycksfullt ansikte som även reagerar på beröring. I videon nedan från CES 2012 kan ni se bättre hur färgspårningen fungerar i praktiken.

Ett grundkit med Oddwerxplattformen går på 99 dollar (+ 15 dollar för frakt utanför USA). Totalt 770 kronor inklusive frakt till Sverige med andra ord. Då följer även de två personligheterna Ike och Lucy med som ingår i standardappen. Lägger man till ytterligare tio dollar får man även ett hjulkit så man kan välja om man vill ha vanliga hjul eller bandhjul på sin robot.

Oddwerx levereras som byggsats men ska vara väldigt enkel att montera ihop och ingen lödning behövs. Allt man behöver göra är att snäppa ihop plastdelarna, skruva i några skruvar, koppla in några kontakter och lite till. Det hela ska inte ta mer än 20 minuter lovar OLogic. Vill man verkligen ha en färdigmonterad robot kan man dock få detta till en extrakostnad.

Avancerade förmågor via molntjänster

OLogic har dock större visioner för sin Oddwerxplattform än att skapa en liten robotleksak man kan åka omkring och spionera på folk med. De vill att Oddwerx ska bli en utvecklingsplattform för mer avancerade, autonoma robotar. Utöver de nya sensorerna man kan utöka den med kommer den även ha flera molntjänster som bland annat röstigenkänning, objektigenkänning, maskininlärning, kartläggning och lokaliseringstjänster. Att tjänsterna ligger i molnet innebär att de tunga beräkningarna görs på en server någonstans och sedan skickas resultatet via internet tillbaka till roboten. Det gör att även robotar med relativt klen hårdvara, som en smartphone, kan göra riktigt tunga beräkningar sekundsnabbt.

Cloud Robotics Hackathon i Santa Clara blev de rankade världstvåor genom att låta sin Oddwerxrobot spela luffarschack, som kan ses i videon nedan. Den navigerade sig över spelplanen med hjälp av en linjesensor och de tunga beräkningarna skedde via en molntjänst. Redan idag finns API:n tillgängliga för Android och IOS och roboten har även stöd för robotoperativsystemet ROS från Willow Garage. En video på när Oddwerx styrs med en PS3-handkontroll via ROS kan ses här. Enligt OLogic är Oddwerx tänkt för såväl vanliga konsumenter som mer avancerade robotutvecklare.

SE ÄVEN:

Oddwerx, Kickstarter, Servo Magazine, Venture Beat, SvD