Veckans videor: Robotar gömmer påskägg m.m.

Denna vecka bjuds på en intervju med skaparna av världens snabbaste bipedala robot, robotar som gömmer påskägg, flygande robotar som bygger konstverk med mera.

Tydligen firar även robotar påsk då Turtlebot-robotarna hos Clearpath Robotics roat sig med att gömma och leta påskägg. Turtlebot är en prisvärd plattform för den som vill bygga sin egen robot och baseras på iRobot Create, Microsoft Kinect samt en laptop. En komplett Turtlebot kan köpas antingen färdigmonterad för drygt 10.000 kronor eller som byggsats för den som vill pyssla lite. Då ingår dock inte robotarmen som syns i videon här under.

Roboten Qbo har ni kunnat läsa om ett par gånger här på Robotnyheter. Nedan kan ni se en snabbspelad video på hur det går till att montera ihop roboten.

I december 2011 slog sig robotuvecklare och arkitekter ihop och visade upp Flight Assembled Architecture, en installation med autonoma quadrokoptrar som staplade ”tegelstenar” i ett sex meter högt konstverk. Är detta framtidens byggarbetare? Läs mer på ZeitNews.

Lyndon Baty i Knox City, Texas lider av en allvarlig njursjukdom och klarar därför inte av vanlig skolgång. Men nu kan han, tack vare en VGo telenärvarorobot, ta sig fram i korridorerna och prata med sina klasskamrater. Han kan dock inte öppna dörrar själv utan måste be om hjälp eller knacka genom att köra in med roboten i dörren. Se även artikeln ”Leukemisjuke Stepan går i skolan via sin robot”.

Slutligen en intervju med skaparna av MABEL, världens snabbaste bipedala robot. Vi får även ett smakprov på deras kommande robot kallad ATRIAS.