Vardagsrobotar, Rodney Brooks & den tråkiga apokalypsen


Den svenska ätroboten Bestic och telenärvaroroboten Giraffen. Foto: Bestic / Terése Andersson

Det populärvetenskapliga radioprogrammet ”Kossornas planet” i Sveriges radio P4 sände i lördags ett program om hur robotarna är på väg in i våra vardagsliv. Bland annat handlade det om de svenska robotarna Bestic och Giraffen och man intervjuade även Rodney Brooks.

Vid Robotics Innovation Challenge i Eskilstuna passade reportrarna på att intervjua Sten Hemmingson och Ann-Louise Norén som utvecklat ätroboten Bestic. De möter även Amy Loutfi, robotforskare vid Örebro universitet, som varit med att utveckla telenärvaroroboten Giraffen. Dessutom får de en kort intervju med robotgurun Rodney Brooks och även Anders Sandberg, transhumanist och forskare vid Future of Humanity Institute på Oxford University, som båda föreläste på Robotics Innovation Challenge.

Lyssna: Kossornas Planet 20120331 1233

Sandberg har en teori om ”den tråkiga apokalypsen” där ett eventuellt scenario när robotarna tar över världen inte alls kommer bli lika spektakulärt i verkligheten som i Hollywoodfilmerna. Vi får dessutom höra Michael Felsberg, professor i robotseende vid Linköpings universitet, förklara varför det är så svårt att skapa seende robotar som även förstår vad de ser.

På Sveriges radios hemsida kan man ladda ner programmet som podcast och se ett bildspel.

SE ÄVEN: