Kobra om cyborger och artificiell intelligens


Kevin Warwick, professor i cybernetik, har låtit operera in ett chipp i sin arm. Skärmdump: SVT Play

Gårdagens Kobra i SVT handlade om hur vi kan förbättra människokroppen på genetisk och teknologisk väg. Bland annat tog man upp transhumanism och hur intelligenta maskiner och robotar en dag kommer passera vårt mänskliga intellekt om vi inte uppgraderar oss.

Första halvan av programmet handlar om genetiska experiment, bland annat självlysande möss och krukväxter med mänskligt DNA, och cirka 16 minuter in i programmet blir det mer tekniskt. Då intervjuas bland annat svenskfödde Nick Bostrom, chef vid Future of Humanity Institute, Oxfords universitet och Kevin Warwick, professor i cybernetik vid universitetet i Reading. Bostrom är en av de ledande inom den rörelse som kallas transhumanism och som förespråkar ny teknik för att uppgradera människokroppen både fysiskt och mentalt. Ett slags cyborgfrämjande med andra ord.

Kevin Warwick har gjort sig känd för att gå till mer praktisk handling med sina idéer att korsa människa med maskin och kan ses i klippet ovan. Han lät redan 1998 operera in ett chipp (som det numera ska stavas, enligt Datatermgruppens nya rekommendation) i armen som gör att han kan styra till exempel en robothand eller permobil med nervsignaler från sin kropp.

Se programmet i sin helhet här (fram till och med 5 oktober 2012) och Kevin Warwicks anförande ”The Last Remaining Hurdles to Cyborg Technology” vid TEDxUChicago 2011 här.

SE ÄVEN: