Googles ”Project Glass” – glasögon med augmented reality


Med Googles nya HUD-glasögon har du alltid mobildisplayen framför ögat. Foto: Google

I februari i år spreds rykten om att Google hade ett par HUD-glasögon med augmented reality (AR) på gång. Nu har en första officiell video från Google på dessa visats upp i vad som kallas Project Glass.

Några tekniska specifikationer avslöjas inte men man kan konstatera att de inte liknar ett par Oakley Thumps, som ryktena gjorde gällande. Det kan dock ha varit en tidig prototyp som såg ut så. De glasögon som nu visas upp är istället ett par bågar utan glas och med bara en liten skärm för högra ögat. Skärmen är dessutom transparent, tvärtemot vad rykterna sade. Nedan kan ni se en video på hur Project Glass, som förmodligen hinner ändras en hel del innan de eventuellt letar sig ut på marknaden, är tänkta att fungera.

I videon fungerar HUD-glasögonen i princip som en Android-smartphone, med den stora skillnaden att du hela tiden har skärmen framför ögat och grafiken läggs som ett lager ovanpå det du tittar på. Detta är även känt som augmented reality, eller förstärkt verklighet på svenska. Google skriver att de vill dela med sig av dessa bilder och konceptvideon nu för att starta diskussioner på nätet och få värdefull feedback.

Fler foton på Google+, IDG, DN, Ny Teknik, Ny Teknik

Uppdatering 6 april 2012: Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Redan har ett antal parodier på ”Project Glass” kommit, som kan ses nedan.

En expert på AR som Wired talat med påpekar att de glasögon som visats upp på bilderna inte kan leverera den upplevelse som visas i videon. Det finns även flera tekniska problem man måste komma över innan ”Project Glass” kan nå marknaden. Bland annat nämner man att skärmen måste kunna klara av att visa en tydlig grafik under de olika ljusförhållanden som råder både inomhus och utomhus i starkt solljus. Det räcker inte med att bara ändra ljusstyrkan.

SE ÄVEN: