Transformerande robotbollen MorpHex rullar vidare


Den norska roboten MorpHex kan byta skepnad från en gående hexapod till en rullande boll.

Minns ni den transformerande robotbollen MorpHex som Robotnyheter skrev om i julas? Nu har en ny video på den släppts där vi får se den rulla fram.

Det är norrmannen Kåre Halvorsen, även känd som Zenta, som ligger bakom denna fjärrstyrda, sexbenta robot som har den unika egenskapen att kunna transformera sig till en boll och nu även kan rulla fram. Själva sfären som robotens skal består av är uppdelad i totalt tolv sektioner varav de sex nedre fungerar som ben. Han har utvecklat roboten sedan augusti 2010 och arbetet med den pågår fortfarande.

Som synes i videon kan nu MorpHex även rulla fram som en boll och även ta sig upp på benen igen när den hamnat på rygg. Dock är själva roboten assymetrisk, vilket gör att den inte kan rulla rakt. Men detta är något som Zenta ska ändra på i en kommande version så den kan rulla runt i alla riktningar. Han har även planer på att bygga in 36 RGB-lysdioder i MorpHex som kan ge ett effektfullt sken inifrån roboten.

MorpHex på insidan

..och ihopdragen till en boll.

En av anledningarna till att Zenta publicerar denna video är att han vill promota sig för Boca Bearings 2012 Innovation Competition. Det är en innovationstävling där förstapriset är 10.000 dollar, andra- och tredjepris en MakerBot 3D-skrivare och varje månad väljs en vinnare ut som får en iPad 2. Gillar du Zentas robotar och vill se mer av dem kan det alltså vara en god idé att gå in och rösta på MorpHex. Tidigare i år blev hans robotmyra A-pod tillgänglig för allmänheten att köpa och kanske kommer även MorpHex att bli det en dag också.


Robotmyran A-pod är en av Zentas tidigare skapelser.

Se fler bilder på MorpHex och Zentas övriga robotprojekt här.

Foto och video: Kåre Halvorsen

SE ÄVEN: