Gardena R40Li – robotgräsklippare i ny kostym

Ännu en ny bekantskap på den svenska robotgräsklipparmarknaden för i år är Gardena R40Li. Det är i själva verket en Husqvarna Automower 305 i ny kostym men till samma pris.

Sedan 2007 ingår Gardena som en del av Husqvarna Group och nu lanseras den första robotgräsklipparen under varumärket Gardena i Sverige. Robotklipparen är i princip identisk med Husqvarna Automower 305, men har fått ett nytt hölje.

På pappret är robotklipparna nästan exakt likadana vad gäller specifikationerna. De största skillnaderna, förutom utseendet, ligger i klippytan som på Gardena R40Li anges till 400 m² +/-20%, medan Automower 305 klarar 500 m² +/-20%. I övrigt är de identiska vad gäller laddningstid, batteritid, strömförbrukning, klippbredd, larm med mera. Gardenas modell är aningen tystare, större och väger lite mer. Vad gäller priset ligger de även där på samma nivå, cirka 13.500 kronor i dagsläget.

En annan sak som skiljer är att man får med nio extra knivar till Automower 305, men bara tre till Gardena. Dock får man ytterligare nio knivar (totalt tolv) om man registrerar sin Gardenaklippare, vilket är gratis. Det sitter tre knivar under klipparen och man bör byta alla tre vid samma tillfälle.

För att sammanfatta det hela så är detta bara en Husqvarna Automower 305 under annat namn och vilken av klipparna man ska välja är en smaksak, de är i princip identiska och bygger på samma teknik under skalet. För ytterligare information om robotklipparen hänvisas därför till artikeln om Husqvarna Automower 305.Gardenas hemsida finns dessutom åtskilliga videoklipp med svensk berättarröst som grundligt förklarar och demonstrerar hur robotklipparen fungerar, som i klippet nedan där stöldskyddet gås igenom.

Gardena R40Li har inbyggt stöldskydd med PIN-kod och tre olika säkerhetsnivåer, precis som Automower 305.

Gardena

SE ÄVEN: