Här kör blinde Steve Googles autonoma bil

Daniel “Steve” Mahan har endast fem procents synförmåga och får därför av förklarliga skäl inte köra bil. Nu kan han dock, tack vare Googles självkörande Toyota Prius, ”köra” bil på egen hand.

Det var i oktober 2010 som Google avslöjade att de börjat utveckla en autonom bil som med hjälp av radar och andra sensorer kan navigera och köra omkring för egen maskin. Idag, cirka ett och ett halvt år senare, har deras bil hunnit avverka mer än 200.000 miles (över 320.000 kilometer) helt autonomt. Nu har de nyligen släppt en video på blinde Steve som tar sig en tur i Googlebilen och både beställer mat i drive-through och hämtar tvätten.

Daniel ”Steve” Mahan har förlorat 95 procent av synen och kan därför inte få något körkort, men tack vare autonoma bilar som Googles självkörande bil skulle han kunna klara sig på egen hand i vardagen. Google beskriver körningen som ett tekniskt experiment där rutten på förhand programmerats in noggrant, men de vill med denna video ge en bild av hur autonoma bilar i framtiden kan hjälpa bland annat personer som Steve.

Även om tekniken finns där idag så mal som bekant byråkratins kvarnar långsamt. Dock verkar det börja hända saker så smått nu. Sedan 1 mars 2012 är det i den amerikanska delstaten Nevada lagligt att framföra autonoma fordon på samma vägar som bilar med mänskliga förare. De robotstyrda bilarna får särskilda röda registreringsskyltar och när bilarna anses tillräckligt säkra (vilket kan ta flera år) byts skyltarna ut mot neongröna.

Nu verkar också Kalifornien stå på tur att legalisera autonoma bilar. I en proposition från Kaliforniens senator Alex Padilla ska guidelinjer för att testa och framföra autonoma fordon fastställas. Att företag som Google, Stanford och Caltech, som alla tre utvecklar självkörande bilar, finns i delstaten betyder förhoppningsvis att robotbilarna inom en snar framtid kan rulla lagligt på allmän väg även i Kalifornien.

Singularity Hub, Motor Authority, Google

SE ÄVEN:

Alex Padilla

 • Hedlund32

  är detta ett aprilskämt eller allvar?

 • Hedlund32

  är detta ett aprilskämt eller allvar?

  • Det är inget aprilskämt även om man lätt skulle kunna tro det. Därför väntade jag en dag med att publicera artikeln, annars hade väl ingen trott på det. :)
   Det är dock inte verklighet riktigt ännu men tekniken finns där (Googles autonoma bil har funnits i snart två år), så detta är mer en teknisk demonstration från Googles sida.

   När det blir verklighet gissar jag på att det kommer bygga mycket på röststyrning. Den blinde kanske behöver handla mat och säger då ”Kör till ICA Supermarket” varvid bilen hittar dit via Google Maps och GPS. Väl framme vid ICA letar bilen efter en ledig parkeringsficka, autoparkerar och meddelar föraren när det är säkert att stiga ur bilen. Just automatisk fickparkering är en teknik som funnits i Toyota Prius (som Googles autonom bil bygger på) i flera år redan, även om den är semi-autonom.