Veckans videor: BigDogs föregångare från 60-talet m.m.

Man skulle kunna tro att fyrbenta robotar är ett relativt nytt påfund, men faktum är att en föregångare till BigDog och LS3 fanns redan på 60-talet. Den kontrollerades dock av en människa som satt inuti maskinen.

Den människodrivna fyrbeningen kallades Cybernetic Anthropomorphous Machine (CAM) eller bara Walking Truck och började 1962 att utvecklas av General Electric (GE) på uppdrag av US Army. Den var över tre meter hög och kunde gå i ojämn terräng. 1965 fanns en fungerande prototyp och den visades upp offentligt 1969. På Cybernetic Zoo finns mer information med bilder och skisser av CAM.

Besättningen ombord på hangarfartyg använder sig av handgester för att guida flygplanen på däcket och i och med ökningen av obemannade flygfarkoster (UAS) har nu forskare vid MIT utvecklat ett system som gör att planen automatiskt ska kunna läsa av handgester och agera efter dessa. Läs mer här.

Forskare vid Osaka University har tagit fram en robothand som gör det möjligt att skaka hand med personer man deltar i videokonferenser med, vilket ökar känslan av närvaro. Handen överför både personens greppstyrka, kroppstemperatur och beröring. Tanken är att den ska kunna integreras i telenärvarorobotar i framtiden. Läs mer på Diginfo.

Avslutningsvis en video på DJ Sures som ligger bakom den lättanvända robotplattformen EZ-Robot och ständigt kommer med nya skapelser. Han har modifierat en Wall-E-leksaksrobot så den går att styra med en Wiimote, monterat in en trådlös videokamera i ena ögat på den och kan via ett par virtual reality-glasögon se vad roboten ser. När han vrider på huvudet så följer robotens huvud med och fungerar på så vis som en slags avatar.