De flygande spionrobotarna blir allt fler

Rapport i SVT sände i torsdags ett inslag om robotkolibrin Nano hummingbird och flera andra UAS (Unmanned Aircraft System). De blir både fler och billigare och det är inte längre bara militären som använder dem.

Idag finns semi-autonoma quadro- och hexakoptrar som kan hålla kursen efter utstakade GPS-waypoints och används bland annat för att ta flygvideor på fastigheter som ska säljas, vilket kan ses i ett färskt TV-inslag från CNN här under. De helt autonoma quadrokoptrarna finns förvisso, men inte utanför labbmiljöerna ännu. I Rapport-inslaget visas några av AeroVironments UAS som används av främst militär och polis men börjar få allt fler civila tillämpningsområden.

Det diskuteras i inslaget ovan hur tekniken med allt mindre och billigare flygande robotar kan missbrukas av bland annat paparazzifotografer. Redan idag kan vanliga privatpersoner köpa quadrokoptern AR.Drone, som styrs via ens surfplatta eller smartphone, för cirka 3.000 kronor. Nano hummingbird väger endast elva gram och kan lätt misstas för en verklig kolibri. Mer om robotkolibrin kan läsas i denna tidigare artikel.

AeroVironments UAS Qube (som SVT stavat fel) är en quadrokopter som används av bland annat polisen i USA. Hela videon med Qube, som Rapport visar några klipp från, kan ses nedan.

SVT

SE ÄVEN: