NASA:s robothandske ska ge astronauterna starkare nypor

NASA och GM håller i ett samarbete på att ta fram en robothandske som ska ge astronauter fastare nypor och större uthållighet när de arbetar med stora verktyg i rymden.

Handsken kallas Human Grasp Assist men går även under namnen K-Glove eller Robo-Glove och bygger på teknik från fingrarna på deras humanoida rymdrobot Robonaut 2 (R2). Via sensorer i fingertopparna känner handsken hur hårt man greppar något och stärker därefter greppet mer ju hårdare man trycker.

Visst låter det väldigt likt den svenska robothandsken SEM Glove från Bioservo Technologies som nyligen vann förstapris i Robotdalen Innovation Award? Lyckligtvis är den både patenterad och finns som färdig produkt medan NASA:s K-Glove än så länge bara befinner sig på prototypstadiet.

I videon nedan demonstreras handsken och till skillnad från Bioservos variant har K-Glove sina aktuatorer direkt på armen, vilket borde innebära en extra belastning för bäraren. Hela handsken väger nästan ett kilo, exklusive batteripaketet som bärs separat, men NASA jobbar på att få ner vikten. K-Glove har heller (ännu) ingen kraftförstärkning på tummen, vilket borde vara viktigt när man greppar saker.

Utan hjälp av handsken behöver austronauter använda sig av ett tryck på sex till nio kilo för att greppa ett verktyg, men med K-glove krävs endast cirka två till 4,5 kilos tryck. Det gör att händerna inte tröttas ut lika fort så de orkar arbeta längre.

Foton: GM

NASA, GM, Gizmodo