”Sandloppan” kan hoppa över muren till Kumlaanstalten

Höga murar och hustak är inga problem för roboten ”Sandloppan”. Foto: Boston Dynamics

Boston Dynamics har släppt ett par uppdaterade videor på två av sina mobila robotar. Den ena är ”Sand flea” (Sandloppa) som är en riktig höjdhoppsmästare och den andra den terrängkravlande hexapoden RHex som tål vatten och smuts.

Sand flea är 33 centimeter lång, väger fem kilo och kan hoppa drygt nio meter (30 fot) upp i luften. Den stabiliseras automatiskt i luften med hjälp av ett gyro så videoströmmen den sänder ska vara enklare att följa. Det innebär att den bland annat skulle kunna hoppa över muren till Kumlaanstalten. De enormt höga hoppen är möjliga tack vare en kolsyredriven kolv som skjuter iväg roboten och den kan göra cirka 25 hopp på en laddning. I videon nedan ser vi bland annat hur den hoppar upp på ett högt hustak och ner igen.

Sand flea kan strömma video i 320×240 pixlar, ta stillbilder i 1280×960 och har infraröd belysning för mörkerseende. Den har även specialkonstruerade hjul som fungerar stötdämpande vid landning och Boston Dynamics verkar ha lyckats kräma ur lite extra hopphöjd ur ”Sandloppan” sedan sist.

Den andra videon som Boston Dynamics släppt i samma veva är på den sexbenta roboten RHex som kan kravla sig fram i den mest otillgängliga terrängen tack vare sina böjda ben. Precis som Sand flea är roboten fjärrstyrd och har en videokamera ombord som skickar strömmad video till operatören. Den har även belysning för att kunna filma i mörker.

RHex har funnits i flera år men har nu gjorts om en del för att tåla tuffare terräng. Den har dessutom fått längre batteritid (upp till fyra timmar) och bättre mobilitet. En fin finess med roboten är att den kan fortsätta kravla vidare även om den hamnar ”på rygg”, vilket kan ses i videon ovan.

Båda ovanstående robotar finanseras av amerikanska arméns Rapid Equipping Force (REF). Det gör även iRobots Packbot som också den fått sig en uppgradering i form av fjädring i sina bandhjul som en del av DARPA:s M3-program (Maximum Mobility and Manipulation). Detta gör en avsevärd skillnad när den ska ta sig fram effektivt i svår terräng vilket kan ses i videon här under där en modifierad iRobot 510 Packbot demonstreras med och utan fjädring.

Boston Dynamics, Ny Teknik

SE ÄVEN:

  • Leif

    Imponerande hopp, och att elektroniken klarar påfrestningen!? Dom måste ha hittat en bra lösning på problemet med att absorbera stötarna från kretskorten.