Robotjournalister skriver börsnyheter – för börsrobotar

I höstas kunde vi läsa att robotjournalister börjat skriva matchsammandrag på stora amerikanska sportsidor. Nu skriver de även börsnyheter för finanstidningen Forbes nätupplaga.

Robotarna Forbes anlitat skriver om den automatiserade börshandeln, även kallad algoritmisk handel eller robothandel. Dessa artiklar analyseras sedan av börsrobotarna för att skapa ännu bättre algoritmer. Det är med andra ord nyheter skrivna av robotar om robotar, för robotar.

Återigen är det företaget Narrative Science som står för den artificiella intelligens som utifrån en mängd data skapar artiklar skrivna med vanlig journalistprosa. Fördelarna med en robotjournalist är ganska uppenbara, man får en färdigskriven artikel sekundsnabbt och till en betydligt lägre kostnad. Narrative Science uppger sig ha 30 klienter idag varav en av dessa finns inom byggnadsindustrin och de betalar 10 dollar för en artikel på 500 ord.

Robotar bevakar amerikanska valrörelsen

I dagsläget är det mest nischade områden som sport, finans- och fastighetsmarknaden företagets AI används för att skriva artiklar om, men nu ger de sig även in på den politiska reporterarenan. En ny tjänst från Narrative Science ska kunna generera artiklar som rapporterar om hur den amerikanska valrörelsen diskuteras i sociala medier. Bland annat vad som skrivs om enskilda kandidater, vilka ämnen som diskuteras mest samt i vilka delstater. De hävdar dessutom att deras artiklar är mer heltäckande och objektiva än de skrivna av mänskliga reportrar. Den artificiella intelligensen kan på kort tid analysera miljontals inlägg från Twitter, något en vanlig journalist knappast har tid med.

En annan möjlighet (eller risk, beroende på hur man ser det) med automatiserad journalism är att man kan skräddarsy artiklar i realtid efter läsarens egna preferenser och baserat på vad denne brukar läsa om. Fördelarna är att man får läsa saker som verkligen intresserar en, men nackdelerna kan vara att man bara får bekräftat vad man redan tycker och inte får in nya perspektiv och åsikter.

Väderprognoser på tur att automatiseras?

Ett område som förmodligen står nära på tur att automatiseras är väderprognoserna. Där är mallen alltid den samma och uttryck som ”växlande molnighet”, ”klart till halvklart” och liknande är återkommande. Prognoserna bygger mycket på siffror och statistik, som bland annat temperatur, nederbörd och vindhastighet, vilket gör dem extra lämpliga för automatisering. Väderdata sedan flera decennier tillbaka kan snabbt plöjas igenom för att kunna se hur temperatur, nederbörd med mera förhåller sig historiskt.

Exempel på robotskrivna börsartiklar från Forbes kan läsas här.

Slate, Media Bistro, Aftonbladet, Narrative Science

SE ÄVEN: