Veckans videor: 80-talsroboten ODEX-1, rymdrobotar m.m.


Den sexbenta roboten SpaceClimber liknar en gigantisk rymdmyra. Foto: DFKI Bremen

Det händer mycket inom robotvärlden och det är svårt att hinna med att skriva om allt. Istället för att tvingas välja bort vissa saker införs nu istället en ny avdelning på Robotnyheter kallad ”Veckans videor”. Här är tanken att intressanta videoklipp från veckan som gått (och äldre klipp som är värda att se) samlas tillsammans korta beskrivningar av varje klipp.

Denna vecka finns videoklipp på två sexbenta robotar (varav en från 1983), NASA:s Marsrobot Curiosity, humanoida industrirobotar som ska kunna jobba brevid människor, en sparringrobot med mera.

Denna modifierade Ditch Witch har fått två gigantiska robotarmar som imiterar dina rörelser och på så vis blir dina förlängda armar som kan lyfta tunga objekt via kraftiga magneter. Det är Raytheon Sarcos som ligger bakom vad som verkar vara en spinoff-produkt av deras exoskelett XOS 2. Läs mer på KSL.

ODEX-1 är en fjärrstyrd, sexbent robot från 1983 som var mycket avancerad för sin tid. Fler bilder och fakta om roboten finns på Cybernetic Zoo.

Den 26 november 2011 sköt NASA upp sin Marsrobot Curiosity som beräknas landa på den röda planeten om 135 dagar. Denna animation visar hur den är tänkt att fungera där uppe. Det är den mest avancerade Marsroboten hittills och kan borra sig in i stenar, ta prover och analysera dessa.

Kawada Industries har utvecklat den humanoida industriroboten Nextage som ska kunna arbeta brevid människor. Den har 12 frihetsgrader i armarna, en stereokamera på huvudet och kan positionera sig med en precision på 0,3 millimeter.

SpaceClimber är en sexbent rymdrobot från DFKI Bremen som klarar att klättra i lutningar upp till 80%. Roboten är en meter lång, väger 18,5 kilo och tar sig fram med en hastighet av 30 centimeter per sekund.

Minns ni sparringroboten i filmen Real Steel? Här är en som skapat en liknande robot på riktigt som läser av kroppsrörelser via Kinect och imiterar dessa.