Superdatorn Watson revolutionerar cancervården

För ett år sedan besegrade IBM:s Watson världsmästarna i Jeopardy. Nu har superdatorn börjat få arbetsuppgifter som gagnar mänskligheten lite mer. Nyligen avslöjades att Watson fått ett finansjobb hos Citigroup och nu ska den även hjälpa till med diagnostisering av cancer vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

Nya metoder för att behandla cancer dyker ständigt upp och den medicinska informationen dubbleras var femte år. Det blir med andra ord allt svårare även för de mest erfarna specialistläkarna att hålla redan på all ny forskning och dokumentation och det är här Watsons förmågor kommer väl till pass. Superdatorn kan plöja igenom enorma mängder medicinska dokument och forskning och sedan ställa diagnoser utifrån dessa.

I praktiken kommer det innebära att även mindre erfarna läkare ständigt kommer ha expertiskunskap till hands som de kan ställa medicinska frågor.

– I think this is beyond an evolutionary step, I think this is a revolutionary step, säger Dr. Larry Norton, vice chefsläkare för bröstcancerprogrammen vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

IBM och Sloan-Kettering är redan i färd med att utveckla den första applikationen, som inkluderar lung-, bröst och prostatacancer. Det nya systemet ska testas av en handfull onkologer senare i år och sedan utökas under sent 2013, skriver Discovery News.

Huffington Post, Discovery News