Vattendriven robotmanet får aldrig soppatorsk

Forskare vid Virginia Tech har, sponsrade av USA:s flotta (som även finansierar brandbekämpningsroboten SAFFiR), tagit fram en robotmanet som utvinner energi ur vattnet den simmar i. På så vis har den i princip oändlig tillgång på gratis bränsle.

Robojelly, som roboten heter, fungerar som en verklig manet med ringformade muskler som drar ihop kroppen och skjuter iväg vattnet bakom sig för att simma framåt. När musklerna slappnar av återgår den klockformade kroppen till sin ursprungliga form. Detta har forskarna återskapat genom att de konstgjorda musklerna fungerar via formminne där materialet kan böjas men alltid återgår till ursprungsformen. De är insvepta i kolnanorör täckta av ett svart platinapulver som vid exponering av syret och vätet i vattnet bildar en kemisk reaktion där värme produceras och driver musklerna.

Vad vi känner till är detta den första lyckade driften av en undervattensrobot som använder externt väte som bränslekälla, säger Yonas Tadesse, en av huvudutvecklarna, till BBC.

I dagsläget böjer Robojelly på alla åtta kroppssegment samtidigt vilket gör att den bara kan simma rakt fram. Forskarna hoppas dock kunna kontrollera varje segment separat och på så vis kunna få robotmaneten att simma i alla riktningar.

En robot som inte behöver något batteri utan drivs gratis av vanligt havsvatten och kan simma omkring för alltid kan bli mycket användbar. Enligt forskarnas webbsida är den främst tänkt för övervakning och robotarna ska kunna kommunicera med varandra i stora stim, men den kommer även kunna användas inom många civila områden som räddningsaktioner och för att utföra mätningar av olika slag.

Gizmodo, BBC, Virginia Tech, DN

SE ÄVEN: