7 robotgräsklippare lanseras av Stiga

Svenska Stiga har i över 50 år sålt motor-gräsklippare i olika former, men det är först i år man ger sig in på marknaden för robotgräsklippare. Detta sker genom ett samarbete med italienska Zucchetti och man köper även upp varumärket Lizard. Stiga lanserar inte mindre än sju robotgräsklippare inför våren 2012.

Robotgräsklipparna är dock inte klassiskt Stigagula utan snarare mörkgrå till färgen. Det handlar om de tre serierna Stiga Autoclip 100 (0 – 800 m²), Stiga Autoclip 500 (1.900 – 3.500 m²) och Stiga Autoclip 700 (4.000 m²) som ligger i prisintervallet 12.500 till 40.000 kronor.

Stiga, som är en av världens största tillverkare av gräsklippare, har med sitt nya sortiment av robotgräsklippare ambitioner att roffa åt sig en rejäl bit av marknadskakan redan första året. Vi räknar med att i Sverige ta en marknadsandel på mellan 25 – 30% redan första året. Detta på en totalmarknad där vi ökat vår försäljning med 25% per år och tagit marknadsandelar de senaste två åren, säger Thomas Olsson, General Manager, Marketing & Sales Division Stiga Sverige.

Stiga ska dessutom vara först på marknaden med elektrisk klipphöjdsjustering där man enkelt via menyn i displayen kan ställa in klipphöjden mellan 20 och 65 millimeter. Detta gör att man slipper skruva för hand som på andra robotklippare. Zucchettis robotgräsklippare säljs även under varumärkena Wiper och Ambrogio i Sverige och kommer göra så fortsättningsvis. Lizard S1 bygger på samma grundmodell som Stigas 100-serie och blev för övrigt näst bäst i Råd & röns test av robotgräsklippare 2011 där den ansågs prisvärd.

Stiga Autoclip 100-serien

Underrede på Autoclip 140 4WD

Stiga Autoclip 140 4WD är den enklaste modellen med ett pris på 12.500 kronor och är med sin klippyta på 400 m² avsedd för radhus eller mindre villaträdgårdar. Den kräver ingen installation med slinga runt gräsmattan utan känner av var gräset slutar via sensorer på undersidan. En stor nackdel är dock att den måste laddas manuellt, vilket ju lite förtar syftet med en automatisk gräsklippare. Den har fyrhjulsdrift (4WD) med grovmönstrade däck och klarar därmed lutningar på 27 grader (50%). Klippbredden är 25 centimeter och lyfter man upp roboten när den är igång så stannar skärbladen av säkerhetsskäl.

Stiga Autoclip 145 4WD är identisk med lillebror 140 men hittar dessutom tillbaka automatiskt till laddningsdockan och har dubbla klippytan (800 m²). Priset ligger på 16.000 kronor.


Stiga Autoclip 500-serien


500-serien finns i fyra olika modeller med en klippyta från 1.900 – 3.500 m².

Stiga Autoclip 520 är tvåhjulsdriven där de två främre hjulen är passiva och den maximala klippytan 1.900 m² fördelat på upp till tre olika klippzoner. Batteritiden är på 3 timmar, klippbredden 29 centimeter och roboten klarar en lutning på 24 grader (45%). Den verkar dock sakna säkerhetshandtag men larm finns som tillval och priset ligger på 19.900 kronor.

Stiga Autoclip 523 har, förutom ovanstående, en klippyta på 2.600 kvadratmeter med upp till fyra olika klippzoner och är utrustad med säkerhetshandtag. Kostar 23.900 kronor.

Stiga Autoclip 525 är utrustad med dubbla lithiumbatterier vilket ger en batteritid på 4,5 timmar. Klippytan är på 3.000 m² och priset 25.900 kronor.

Stiga Autoclip 525S är toppmodellen i 500-serien och har en klippyta på 3.500 m², 6 timmars batteritid, borstlös motor, inbyggt larm med PIN-kod och är självprogrammerande. Fjärrstyrning via bluetooth finns som tillval och priset ligger på 31.900 kronor.


Stiga Autoclip 700-serien

I 700-serien finns endast Stiga Autoclip 720 S och är med sin maximala klippyta på 4.000 m², fördelat på upp till fyra olika klippzoner, en semi-professionell modell avsedd för riktigt stora gräsytor. De borstlösa motorerna ska ha ungefär fyra gånger så lång livslängd som traditionella hjulmotorer och de har även automatisk varvtalsreglering. Klippbredden är 35 centimeter och knivarnas rotationshastighet anpassas efter längden på gräset. Den är självprogrammerande, har inbyggt larm och som tillval finns bluetooth. Robotklipparen klarar lutningar på upp till 24 grader (45%) och priset ligger på 39.900 kronor.

Stiga pressmeddelande, GGP

SE ÄVEN: