Dinosaurier 3D-scannas och återuppstår som robotar

Klicka för större bild. Grafik: Drexel University

Häromdagen skrev Robotnyheter om att 2012 kan bli genombrottet för 3D-skrivare. En annan trend som märkts vad gäller detta är att man börjat 3D-scanna av gamla fragila museieföremål och liknande eftersom dessa är för ömtåliga eller besvärliga att gjuta av.

På så vis kan man bevara digitala kopior av dem för alltid och även skriva ut dem på en 3D-skrivare. Det går dessutom lätt att skala ner storleken på 3D-kopiorna och använda dem som modeller i utbildningssyfte.

Ett av de mer intressanta tillämpningsområdena för detta är att paleontologer vid Drexel University nu tänker 3D-scanna in dinosaurieskelett och sedan skriva ut exakta kopior i 3D för att rekonstruera skeletten. Man nöjer sig dock inte med detta utan har även planer på att robotisera skeletten för att på så vis ta reda på hur dinosaurierna rörde sig när de en gång i tiden gick omkring på jorden. Detta görs i samarbete med maskiningenjören Dr. James Tangorra som jobbar med biorobotik och bland annat håller på att utveckla en robotfisk.

Tekniken paleontologer använder har inte förändrats på runt 150 år – tills nu, säger Dr. Kenneth Lacovara, paleontolog vid Drexel University. I slutet av 2012 ska man ha en första fungerande dinosaurierobotlem. Att återskapa en komplett dinosauriekropp med artificiella senor och muskler beräknas ta ett till två år.

Drexel University

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i 3D-skrivare, Naturinspirerad design och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.