Qbo får 3D-sensor och autonom navigation

Sist vi såg roboten Qbo kunde den känna igen sig själv i en spegel. Nu har den fått förmågan att se i 3D, skapa en karta över sin omgivning samt navigera autonomt.

Tack vare en Kinectliknande sensor på huvudet kan Qbo nu se i 3D och skapa en karta över rummen den navigerar genom samtidigt som den vet var i rummet den är. Denna teknik kallas SLAM (Simultaneous Localization And Mapping) och används även i vissa påkostade robotdammsugare (till exempel Neato XV).

Sensorn Qbo har fått på huvudet är en ASUS Xtion Pro Live som rent tekniskt påminner mycket om Microsoft Kinect, men är rent fysiskt mindre och lättare vilket gör den till ett lämpligare val på den lilla roboten. Sedan tidigare har Qbo en HD-webbkamera i varje öga och möjlighet till totalt fyra ultraljudssensorer (två bak och två fram).

Via punktmoln kan Qbo nu skapa 3D-modeller av objekt den ser.

Tack vare det 3D-punktmoln Xtion Pro Live-sensorn skapar kan Qbo, i kombination med gyrot och odometern den har sedan tidigare, skapa kartor och 3D-modeller av objekt den ser och får även förmågan att lokalisera sig autonomt i realtid. Genom att kombinera alla robotens sensorer får den en mer komplett bild av sin omgivning än om den bara skulle använda några av dem.

Inuti Qbo sitter ett Mini-ITX-moderkort med en Intel Core i3-processor med integrerad GPU och 2 GB RAM. Nedan kan vi se en video på Qbo med sin nya sensor. Videon är uppdelad i fyra delar:

Del 1: Xtion Pro Live-sensorn monteras på Qbos huvud.
Del 2: 3D-visualisering i realtid via punktmoln.
Del 3: Demonstration av SLAM där Qbo skapar en 2D-karta av sin omgivning.
Del 4: Qbo navigerar autonomt och kan ta sig från punkt A till punkt B och samtidigt undvika hinder på vägen dit.

Det verkar även som Qbo kommer börja säljas någon gång under 2012 men prisuppgifter lyser ännu med sin frånvaro. Däremot har utvecklarna Thecorpora en tävling där den som gissar rätt släppdatum kan vinna en egen Qbo-robot.

Thecorpora

  • Leif

    Det är häftigt. Fortfarande behövs troligen mer processorkraft om man skall få upp hastigheten på navigeringen.