2012 genombrottsåret för 3D-skrivare?

Denna 3D-modell av Stefansdomen i Wien är mindre än tjockleken av ett mänskligt hårstrå och har med nanoprecision skrivits ut med en ny typ av rekordsnabb 3D-skrivare. Foto: Klaus Cicha, TU Wien

Vissa bedömare menar att 2012 kommer bli året då 3D-skrivare slår igenom och trots att bara drygt tre månader gått har redan flera genombrott skett på fronten.

Det började i februari då bland annat SVT rapporterade om hur en 83-årig holländsk kvinna fått en exakt titankopia av sitt eget käkben utskrivet på en 3D-skrivare och inopererat utan komplikationer.

Ny Teknik, IEEE Spectrum, SVT Play, 3ders

Ladda ner fysiska objekt från The Pirate Bay

Ett annat tecken i tiden är att den välkända svenska torrentsajten The Pirate Bay skapat en särskild kategori för 3D-ritningar, kallad Physibles, där man kan ladda ner och sedan skriva ut objekt på en 3D-skrivare. Detta kan komma att förändra marknaden helt när priserna på 3D-skrivare går ner. Plötsligt kan man inte bara piratkopiera film och musik utan även fysiska saker. Inom en inte alltför avlägsen framtid när folk kan ladda ner 3D-ritningen till de senaste märkessolglasögonen från nätet och skriva ut dem för enbart materialkostnad kan det kännas mer lockande än att betala över tusen kronor hos sin lokala optiker.

Redan idag kan man skriva ut i ABS-plast på de flesta 3D-skrivare, det vill säga samma plast som vanliga Legobitar är gjorda av. Med andra ord kan man skriva ut sitt eget Lego även om priset på 3D-skrivare i dagsläget är förhållandevis högt för att det ska vara ekonomiskt försvarbart. På sikt kan det dock komma att bli ett hårt slag mot Lego. På sidan Thingiverse kan användare av bland annat den prisvärda hemma-3D-printern Makerbot Replicator dela med sig av sina alster som andra kan ladda ner. Där kan man bland annat finna skräddarsydda Legobitar som inte går att köpa.


En skiftnyckel scannas av med 3D-scanner och återskapas sedan i en 3D-printer, fullt fungerande med rörliga delar.

Prylportalen, IDG, PC för alla, SvD

Hastighetsrekord för nano-3D-skrivare

Häromdagen kunde vi också läsa om en ny revolutionerande metod som på bara fyra minuter lyckats skapa en kopia på en F1-bil i mikroskopisk skala. Bilen, som endast är 0,285 millimeter lång, består av 100 lager och skapas med nanoprecision med hjälp av en mycket snabb laserstråle. I videon nedan ser vi i realtid hur bilmodellen växer fram lager för lager.

– Utskriftshastigheten brukar mätas i millimeter per sekund – vår maskin klarar fem meter på en sekund, säger professor Jürgen Stampfl från Institute of Materials Science and Technology vid TU Wien. Detta är enligt honom nytt världsrekord.

Ny Teknik, TU Wien

Dessa tre ovan nämnda genombrott pekar mot att 3D-skrivarna är på frammarsch och förmodligen lär vi få se fler genombrott under året samt sjunkande priser på de enklare 3D-skrivarna för hobbybruk. En 3D-skrivare underlättar enormt för bland annat robotbyggare som snabbt kan ta fram ett hölje till sin robotprototyp och prova sig fram. Man kan även skapa helt skräddarsydda komponenter som inte går att köpa.

SE ÄVEN: