Nya Scooba 390 och kompakta Scooba 230 till Europa


Både nya Scooba 390 och den kompaktare Scooba 230 från iRobot kommer till Europa. Foto: Business Wire

Igår avslöjade iRobot att den kompakta golvtvättroboten Scooba 230 äntligen kommer till Europa. Det gör även den nya Scooba 390 som är en uppdaterad version av Scooba 385. Modellerna lanseras även i Mellanöstern, Afrika och Latinamerika.

Vad gäller städrobotar har det varit tyst från iRobot sedan lanseringen av Roomba 700-serien och Scooba 230 i början av januari 2011, men nu har man alltså presenterat en del nyheter som innebär att den lilla behändiga 230-modellen snart kan gå att köpa i Sverige.

Scooba 230 är liten och behändig. Klicka för större bild.

Vad gäller nyheterna hos Scooba 390 så är det inga revolutionerande uppdateringar sedan 385-modellen, men bland annat nämns 30 procent längre batteritid och att den klarar av att tvätta en golvarea på 42 kvadratmeter på en full vattentank. Dessutom har den fått ett enklare användargränssnitt och ska via tydligt märkta delar vara lättare att underhålla och rengöra.

En fördel med en robotgolvtvättare är, förutom att man slipper moppa själv, att den alltid tvättar med rent vatten då det smutsiga förvaras i  en separat tank och aldrig återanvänds. Hela golvtvättningsprocessen sker i fyra steg där Scooba först sopar upp smulor och annat skräp från golvet, tvättar golvet med vatten och rengöringsvätska, skrubbar för att avlägsna ingrodd smuts och slutligen lyfter en gummiskrapa smutsvatten från golvet tillbaka in i en separat tank i Scooba.

Scooba 390 går redan att köpa i USA för 499,99 dollar (drygt 3.300 kronor) medan Scooba 230, som gått att köpa i ett drygt år, kostar 279,99 dollar (cirka 1.900 kronor) och de Europalanseras med start i april. Förmodligen håller iRobot i tysthet på att ta fram nästa generations Roomba också då konkurrensen på robotdammsugarmarknaden ökar hela tiden.


Engadget har testat Scooba 390, läs här vad de tyckte.

iRobot pressmeddelande, Scooba 390, IEEE Spectrum, M3

SE ÄVEN: