Ätroboten Bestic går på export och får ögonstyrning

Den svenska ”Ätroboten” Bestic hjälper rörelsehindrade att äta på egen hand och är lätt nog att ta med sig. Foto: Bestic

Bestic är en ”ätrobot” som utvecklas i samarbete med Robotdalen och gör så att rörelsehindrade kan äta på egen hand. Eftersom Bestic endast väger två kilo kan den lätt tas med. Nu väntar export för den svenska innovationen och den ska dessutom gå att styra enbart med ögonen framöver.

Det kan vara av flera olika anledningar man inte kan äta på egen hand, till exempel på grund av sjukdom, olycka eller hög ålder. Då kan roboten Bestic vara till stor hjälp eftersom man kan äta på egen hand utan att behöva bli matad av en annan människa. Bestic består av en robotarm med en specialutformad sked längst ut och man kan styra armen på flera olika sätt, bland annat med knappar som har lågt tryckmotstånd eller med fötterna via stora knappar på golvet.

Bestic började säljas på den svenska marknaden i höstas och nu ska den gå på export och kommer under året lanseras i Norge, Danmark, Finland och Holland.

– Intresset är jättestort. Vi har redan beställningar på cirka 25 robotar, säger Catharina Borgenstierna, vd för Bestic, till Ny Teknik.

Hur Bestic kommer att utvecklas i framtiden beror bland annat på önskemål från användarna och det har föreslagits tandborstning. Man har även planer på att ta fram flera olika manöverdon för att hitta en metod som passar varje användare. Bland annat planeras ögonstyrning av Bestic via ett samarbete med svenska Tobii som är världsledande på ögonstyrning och redan 2006 släppte världens första ögonstyrda dator. Nu har tekniken förfinats och gjorts så liten (se bild nedan) och kostnadseffektiv att den kan byggas in i det mesta. Robotar som kan styras med ögonen på olika sätt är alltså inte helt otänkbart framöver.

Tobii imponerade på mässbesökarna när de visade upp sin teknik på CES 2012 i januari i år och tilldelades ett flertal utmärkelser i samband med detta. På CeBIT-mässan ett par månader senare, den 6-10 mars, visade de upp nästa generations ögonstyrningsteknik i form av produkten Tobii IS-2 Eye Tracker som är både 75 procent mindre, 40 procent strömsnålare och avsevärt billigare. Nyligen avslöjades även att Intel blir delägare i Tobii genom en investering på hela 143 miljoner kronor i företaget.

När Robotnyheter frågar hur ögonstyrningen är tänkt att fungera till Bestic svarar Catharina Borgenstierna:

– I det första skedet så kommer det troligen att vara ett manöverdon på skärmen som användaren kan ”trycka på” genom att titta på tangenterna. Men därefter kan man tänka sig att ha en kamera som visar maten och att användaren då kan titta på maten och välja på det sättet. Men det är bara en idé, den är inte utvärderad än.

Bestic kostar cirka 40.000 kronor, men klassas idag som ett förskrivningsbart hjälpmedel av några landsting vilket innebär att användaren slipper stå för kostnaden.

– I dagsläget är Bestic ett förskrivningsbart hjälpmedel i några landsting som exempelvis Stockholm och Örebro, men flera landsting är positivt inställda och öppna för en diskussion, säger Catharina Borgenstierna till Robotnyheter.

Uppdatering 21 mars 2012: Inslag från SVT:s Smålandsnytt om Bestic och Giraff från Elmia Äldre 2012.

Bestic, Tobii, Ny Teknik

SE ÄVEN: