Automower 305 – robotgräsklippare för den lilla gräsmattan

Automower 305 är den tredje generationens robotgräsklippare från Husqvarna och lanserades för ett år sedan. Den är avsedd för mindre gräsmattor (upp till 500 kvadratmeter), kommer i två färger (vit och grå) och går att köpa för under 14.000 kronor, vilket gör den till den billigaste modellen i Husqvarnas utbud.

300-serien har fått ett helt nytt utseende och batteriet har dessutom bytts från Ni-MH till ett mindre och lättare Li-ion-batteri. Totalvikten för hela robotklipparen är 6,7 kilo och ljudnivån ligger på 61 dB(A).

Förutom det nya utseendet på Automower 305 har Husqvarna även möblerat om hjulen. Tidigare modeller har haft de två stora, drivande hjulen baktill och två passiva hjul framtill som stöd. Men i 305:an har de två drivande hjulen flyttats till fronten och bak sitter ett enda mangoliknande gummihjul. Runt de drivande hjulen sitter grovräfflat gummi som gör att de får ett bra grepp även på regnvåta gräsmattor. Till skillnad från många andra robotgräsklippare klarar nämligen Automower 305 att klippa blött gräs och har därför inga regnsensorer.

Klipphöjden kan ställas in mellan 2-5 centimeter men själva skärbladen har ganska liten klippradie i förhållande till höljet och missar därför att klippa de 11 centimeter som är närmast väggar och träd. Man måste därför hålla efter manuellt med grästrimmer på dessa ställen. Till skillnad från vad robotdammsugare brukar ha saknar Automower 305 kantläge och vänder därför när den kör in med fronten i avgränsningskabeln istället för att följa kanten. Detta gör att cirka 17-18 centimeter längs kabeln förblir oklippt. Man kan förstås lösa detta i många fall genom att montera kabeln längre ut.

Stöldskydd

Då en robotgräsklippare är en ganska dyr sak är säkerheten viktig, särskilt med tanke på att den ska kunna klippa gräsmattan obevakad när man är på semester eller liknande. För att göra den mindre stöldbegärlig fungerar den bara i sin egen loop, som är området inom avgränsningskabeln. Särskilda radiosignaler skickas från dockningsstationen och stämmer inte dessa överens med stationen den installerades på så startar inte Automower. Robotgräsklipparen har även en PIN-kod med tre säkerhetsnivåer:

En PIN-kod skyddar Automower 305 från stölder. Klicka för större bild.

LÅG
Frågar efter PIN-koden en gång i månaden.

MEDEL
Frågar efter PIN-koden varje gång man interagerar med roboten.

HÖG
Varje gång roboten stoppas eller lyfts upp har man 10 sekunder på sig att knappa in PIN-koden innan ett högljutt larm drar igång och drar till sig grannarnas uppmärksamhet. Det sitter även en larmdekal på klipparen i preventivt syfte.

I övrigt har Husqvarna Automower 305 de egenskaper man kan förvänta sig av en modern robotgräsklippare i denna prisklass. Lyfter man robotklipparen när den är igång så stannar skärbladen av säkerhetsskäl. Den klarar dessutom av att klippa gräs fast det regnar, något som får många andra klippare att återvända till laddningsdockan. Eftersom det är den enklaste modellen saknar den finesser som fjärrkontroll, GPS och andra sensorer. Husqvarna lanserade förra våren en iPhone-app från vilken man kan kontrollera sin Automower. Den fungerar dock på alla modeller utom just Automower 305.

Installationsvideo för Automower 305 som bland annat visar hur man monterar avgränsningsslingan.

Rent klippmässigt fungerar den likadant som övriga Automower-modeller genom att köra omkring slumpmässigt utan att ha koll på var på gräsmattan den befinner sig. Automower 305 behöver även en guidekabel som leder till dockningsstationen, eftersom den annars inte hittar tillbaka på egen hand. Schemaläggning av klipptider finns givetvis så man kan ställa in att Automower ska klippa endast mellan vissa klockslag. Man kan dock inte ställa in olika klockslag för varje dag som går på dyrare modeller.

Nackdelar

Som tidigare nämnts kommer inte klipparen åt gräset närmast kanterna. Batteriet räcker dessutom endast i 45 minuter, enligt ett test av Robot Buying Guide, innan det måste laddas och en laddning tar 1,5 – 2 timmar, vilket gör att det kan ta hela dagen att få gräsmattan klippt beroende på hur stor den är. Batteritiden varierar dock beroende på olika faktorer och enligt Husqvarna själva är den upp till 60 minuter. Den hittar i alla fall tillbaka till laddningsdockan helt på egen hand och börjar sedan fortsätta klippa när den är fullt laddad igen, så är man bortrest under dagen märker man inget av det utan kommer hem till en nyklippt gräsmatta.

Automower 305 i laddningsdocka.

Jämför man Automower 305 med Automower 220 AC, som vann Råd & Röns robotgräsklippartest förra året, så skiljer det 6.000 kronor i pris och givetvis även i funktionalitet. 305:an är både långsammare och har smalare klippbredd (17 istället för 22 centimeter) än 220 AC som är avsedd för gräsmattor upp till 1.800 kvadratmeter. Det gör att det tar längre tid att få gräsmattan klippt med Automower 305, dock är den aningen tystare och drar endast 20 W istället för 30 W. Automower 305 klarar 25% lutning, jämfört med 35% hos 220 AC.

Husqvarna inte billigast

Det är dock fler aktörer som vill vara med och slåss om kunderna i lågprissegmentet och det finns i dagsläget ett flertal märken som har billigare robotgräsklippare än Husqvarnas billigaste modell. Bland dessa modeller finns Cayrobot 1500 och Robomow RM 200 som båda ligger under 10.000 kronor. Under 14.000-kronorstrecket finner vi även Lizard S1, Wiper Blitz, Robomow RM 400 och Viking MI 322C, som samtliga var med i Råd & Röns test 2011.

Övriga modeller i samma prisklass är Tianchen L2700, Ambrogio L50 Basic, Greenmate Greenmate, Robomow RL 555 och Robomow RM 510. Några av dessa modeller är modfikationer av samma grundmodell, till exempel Wiper/Lizard/Ambrogio samt Cayrobot/Tianchen. Vissa modeller kräver dessutom ingen begränsningskabel runt gräsmattan utan känner med sensorer automatiskt av var gräset slutar.

En utförlig recension av Husqvarna Automower 305 kan läsas på Robot Buying Guide. Du kanske även är intresserad av artikeln om Gardena R40Li, som i själva verket är en Husqvarna Automower 305 med ny kaross och lägre pris.

Husqvarna Automower, Automower 305 pressmeddelande

SE ÄVEN: