AGAiT EC-Mini – robotdammsugare för en tusenlapp

Med en diameter på endast 27,5 centimeter och en höjd på rekordlåga sju centimeter är AGAiT E-Clean EC-Mini förmodligen världens minsta robotdammsugare. Även priset är litet och ligger strax över tusenlappen.

De senaste åren har det poppat upp robotdammsugare från allt fler tillverkare som vill ha en del av kakan och AGAiT är ett dotterbolag till datortillverkaren ASUS. Även MSI, som tillverkar datorkomponenter, har hoppat på robotdammsugartåget.

AGAiT EC-Mini lanserades hösten 2011 och nu har den även dykt upp på den svenska marknaden där den utmärker sig som den absolut billigaste robotdammsugaren. Det finns i dagsläget ganska få robotdammsugare under 2.000 kr och AGAiT EC-Mini ligger vid tidpunkten då denna artikel skrivs på mellan 1.063 – 1.372 kronor.

Då den bara kostar ungefär en tredjedel av vad robotdammsugare brukar göra frågar man sig givetvis vad man får göra avkall på. Nedan följer därför en lista på funktioner man vanligtvis finner hos robotdammsugare, men som saknas hos EC-Mini. Men den har även fördelar som konkurrenterna saknar.

NACKDELAR

 • Återvänder inte automatiskt till laddningsdockan.
 • Skapar ingen karta över rummet den dammsuger utan kör omkring slumpmässigt (gäller förvisso den betydligt dyrare Roomba också).
 • Saknar avståndssensorer och måste därför köra in i saker innan den vänder.
 • Ingen schemaläggning. Du måste själv starta EC-Mini när den ska dammsuga.
 • Främst avsedd för att dammsuga ett rum.
 • Inga virtuella väggar.
 • Ingen fjärrkontroll.

FÖRDELAR

 • Priset (1.063 kronor). I dagsläget finns ingen billigare robotdammsugare i Sverige.
 • Storleken. Endast 7 cm hög är den t.o.m lägre än Samsungs nya, tunna Navibot-S. Diametern är endast 27,5 cm mot normalstorleken 35 cm, vilket gör att den kommer åt i trånga utrymmen där vanliga robotdammsugare går bet.
 • De dubbla sidoborstarna är extra långa och når därför bättre in i hörn.
 • Mycket enkel att använda – endast en av/på-knapp, resten sköts automatiskt.
 • Trappsensor så den inte kör ner för trappor.
 • Relativt låg ljudnivå.

EC-Mini växlar automatiskt mellan tre olika lägen medan den dammsuger; spiral, slumpmässigt och längs väggar. Den klarar av att dammsuga både på hårda underlag och heltäckningsmatta. Dammbehållaren rymmer 0,3 liter och en full laddning tar fyra timmar.

Står man ut med ovan nämnda nackdelar kan detta vara ett intressant budgetalternativ om man bor i en etta eller orkar flytta den manuellt mellan olika rum. Med tanke på hur billig den är skulle man kunna köpa tre stycken till priset av vad en normaldyr robotdammsugare kostar och ha en i varje rum om man bor större. Eftersom den kör omkring slumpmässigt när den dammsuger blir den inte lika effektiv som de mer avancerade dammsugarna med SLAM (Simultaneous Localization And Mapping), men när den åkt runt ett tag så har den till slut täckt hela golvet och huvudsaken är ju att det blir rent i slutändan. Det bör tilläggas att även samtliga Roomba-modeller saknar SLAM och kör omkring mer eller mindre slumpmässigt. Dock har de andra avancerade sensorer som förbättrar städningen.

AGAiTech