EMIEW 2 hjälper dig hitta klockan

EMIEW 2 heter en servicerobot från Hitachi som har inbyggda hjul i fötterna och kan hjälpa dig att hitta borttappade nycklar eller klockor.

Det mest uppseendeväckande med EMIEW 2 är kanske hur den tar sig fram. Via ett hjul under varje fot rullar den stående fram och håller automatiskt balansen genom ett inbyggt gyro. Den kan även gå ner på knä i farten och på så vis rulla fram med en lägre tyngdpunkt. Det finns förstås både för- och nackdelar med att ta sig fram på hjul. Bland fördelarna finns hastigheten på 6 kilometer i timmen, som motsvarar en ganska rask gångtakt, och att den snabbt kan rotera på stället.

Den första EMIEW-roboten lanserades 2005 och var betydligt större och klumpigare med sina 70 kilo och 130 centimeter. EMIEW 2 väger endast 14 kilo och är 80 centimeter hög vilket gör att man kan lyfta den lätt i handtaget på ryggen. Nacken är ovanligt rörlig för att vara på en robot och EMIEW 2 kan rulla på huvudet ungefär som en människa.

Inuti robotens hjälm sitter två kameror och 14 riktade mikrofoner. Eftersom EMIEW 2 är tänkt att användas i bland annat kontorsmiljö är den skicklig på att uppfatta mänskliga röster i ljudliga miljöer. Via en laserscanner under huvudet skapar den automatiskt en karta över sin omgivning medan den åker omkring och klarar av att väja för både stillastånde och rörliga objekt, vilket gör att den inte kör in i folk.

Den förbättrade fjädringen i benen hos EMIEW 2 demonstreras.

EMIEW 2 har även fått bättre fjädring i benen och klarar av att rulla fram över trösklar och liknande utan att tappa balansen. Händerna är inte särskilt avancerade och liknar mest ett par krabbklor men klarar av att greppa och hålla lättare objekt. Totalt har roboten 25 frihetsgrader.

Tanken med EMIEW 2 är att den ska fungera som en servicerobot i hemmet, på sjukhus eller ett kontor där den kan guida personer, hämta saker eller hjälpa folk att hitta en viss sak. Just det sistnämnda demonstreras i videon nedan där vi ser hur EMIEW 2 kan känna igen objekt och även hitta dessa i lokalen via ett nätverk av kameror som installerats. Detta gör att roboten kan lokalisera objekt som kanske skyms av en stol eller hylla men som syns i någon av kamerorna i taket. Hur många objekt den kan känna igen begränsas endast av vad som finns i robotens bilddatabas.

EMIEW 2 förstår mänskligt tal och kan lära sig känna igen nya objekt genom att söka på internet.

Man kommunicerar med EMIEW 2 genom att prata och om roboten inte känner igen ett objekt man håller framför den kan den göra en snabb sökning på internet för att hitta bilder som liknar objektet. Med andra ord kan man fråga roboten ”Var ligger saxen?” varvid EMIEW 2 rullar iväg till platsen där saxen ligger och pekar på den.

Roboten har dessutom blivit bättre på att ta kurvor. Tidigare behövde den sakta ner för att inte tappa balansen när den svängde runt hörn, men nu klarar den av att ta hänsyn till centrifugalkrafterna och kan svänga i full fart. Någon kommersiell version av roboten finns ännu inte.

Hitachi, SvD (video med svenskt tal), Plastic Pals

Det här inlägget postades i Cloud robotics och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.