Industrirobot på CeBIT tecknar porträtt

Årets CeBIT-mässa i Hannover pågår för fullt och där visar tyska Fraunhoferinstitutet upp en industrirobot som gjorts om så den kan rita av mässbesökare på en whiteboard.

Roboten, som är en vanlig KUKA-industrirobot, tar först ett svartvitt foto med en digitalkamera på personens ansikte. Därefter körs en algoritm som hittar kontrasterna och konturerna i fotot och omvandlar sedan dessa till koordinater för robotarmen att röra sig efter. Därefter ritar roboten resultatet på vita tavlan och visar upp sitt alster innan den plockar fram ”sudden” och suddar ut sitt konstverk för att ge sig på nästa porträtt.

Det är dock ingen skönmålande robot utan den målar vad den ”ser”, vilket innebär att ”vissa människor går iväg besvikna”, enligt Karin Stein som är en av forskarna i projektet. Hon berättar även att roboten klarar av att rita hela porträttet på bara tre minuter, men att de medvetet saktat ner den till att ta runt 10 minuter på sig eftersom de vill ”återskapa upplevelsen i Montmartre”.

Tills vardags har dock roboten helt andra arbetsuppgifter då den används för att undersöka den optiska reflektiviteten i olika material, med syfte att bland annat kunna ta fram bättre reflekterande material i vägskyltar och liknande.

Fraunhofer, TechCentral, Ny Teknik

SE ÄVEN: