Bygg elektroniska kretsar i webbläsaren med CircuitLab


Via ett lättanvänt dra-och-släpp-gränssnitt skapar du dina egna virtuella kretsar direkt i webbläsaren.

CircuitLab heter en ny webbapplikation som gör din webbläsare till ett virtuellt elektroniklabb där du kan skapa och testköra kompletta elektronikprojekt helt gratis.

Många har säkert gått i tankarna att vilja lära sig bygga egna elektronikkretsar men har dragit sig för det eftersom det kan verka krångligt. Nu finns dock ett gratis och enkelt sätt att prova på att bygga virtuella kretsar och simulera dessa i och med CircuitLab och man riskerar då inte heller att förstöra komponenter. Liknande program har funnits ett tag men har ofta varit svåra att sätta sig in i för nybörjare. CircuitLab har både låg inlärningströskel och är tillgängligt direkt i webbläsaren, dessutom är det gratis.

Dra-och-släpp-gränssnittet är väldigt lättanvänt och man kan enkelt rotera komponenter genom att trycka på ”R” eller ändra värden på till exempel motstånd för att se hur det påverkar hela kretsen när man sedan kör simuleringen. Ifall man registrerar sig, vilket är gratis, kan man spara sina projekt och även dela med sig av dem i CircuitLabs bibliotek, vilket kanske är den största styrkan.

Utvecklarna bakom CircuitLab skriver att det kan komma premiumfunktioner framöver som kan kosta pengar ifall man vill ha dem, men att deras mål är att grundversionen alltid ska vara gratis. En funktion som spontant skulle kunna kännas användbar är lysdioder som faktiskt lyser på skärmen, istället för att bara visa symbolen för en LED, och det är kanske just sådana funktioner som sedan kommer att kosta pengar.

CircuitLab kan testas här och utvecklarna rekommenderar en modern webbläsare som Firefox eller Chrome. Själva applikationen kräver varken Flash- eller Javaplugin utan använder sig förmodligen av HTML5/CSS3 och beräkningarna sker i Javascript.

CircuitLab, Ny Teknik

SE ÄVEN: