Bombrobotar får ”mänskliga” händer

HDT MK2-robotarmar med torso monterade på en Talonrobot. Foto: HDT Global

HDT Robotics har avslöjat att man kommer lansera robotarmen MK2 vid Ground Robotics Capabilities Conference den 21-23 mars 2012. Detta kommer i praktiken att ge bland annat bombrobotar två ”mänskliga” armar med händer och fingrar, istället för dagens tångliknande grippers.

Målet är att få roboten såpass bra att man ska kunna utföra samma uppgifter som med ett par mänskliga händer, men utan att riskera att till exempel en bomb sprängs i ansiktet på en. I videon nedan ser vi hur en operatör fjärrstyr en iRobot Packbot utrustad med två MK2-robotarmar och den klarar bevisligen av att hantera både en borrmaskin, sticksåg och att greppa och flytta olika typer av objekt.

Hela systemet har 27 frihetsgrader, väger 23 kilo och armarna, som är i princip lika snabba som mänskliga armar, kan tillsammans lyfta projektiler på upp till 50 kilo. En enskild arm kan lyfta nära 23 kilo och varje hand, som har har fyra frihetsgrader, är försedd med tre fingrar och tryckkänsliga sensorer så den kan lyfta fragila saker som till exempel glödlampor utan att krossa dem. Dessa robotarmar fjärrstyrs av en mänsklig operatör, till skillnad från till exempel DARPA:s ARM-robot som är autonom.


En Talonrobot använder en kombination av sin egen gripper och en MK2-robotarm.

Båda armarna kan styras samtidigt via två avancerade joysticks och man kan konfigurera om dem för att passa både vänster- och högerhänta. Det finns även en enarmad version och man ska dessutom kunna byta ut handen mot en skopa för att på så vis kunna använda roboten som en minigrävmaskin. Tom Van Doren, Fil.dr., operativ chef vid HDT Robotics, lovordar MK2:

De nya egenskaperna hos MK2 ger operatören nästan samma smidighet, styrka och hastighet som en människa, med säkerheten att kunna utföra de nödvändiga uppgifterna flera hundra meter bort.


Föregångaren MK1 demonstreras i Fox 5 News.

MK2-systemet är modulärt uppbyggt och kan monteras på robotar som redan idag används av militär och polis, som bland annat Packbot och Talon. Konventionella robotarmar har vanligtvis 3-4 frihetsgrader medan MK2 har 10 frihetsgrader per arm och finmotoriken i händer och fingrar ska vara såpass bra att man kan dra upp dragkedjan på en ryggsäck, montera isär enheter och plocka ur en detonator.

HDT Robotics, IEEE Spectrum