Cheetah är världens snabbaste robot på ben

Boston Dynamics och DARPA, som nyligen visade upp LS3, uppföljaren till robothunden BigDog, har nu släppt en första video på sin robotgepard Cheetah som kan springa i nära 30 kilometer i timmen (18 mph) och därmed är världens snabbaste benförsedda robot.

Det var för nästan exakt ett år sedan Boston Dynamics först avslöjade sina planer på robotgeparden Cheetah och sedan dess har det varit tyst, fram tills nu. Det tidigare hastighetsrekordet för en benförsedd robot var från 1989 och låg på drygt 21 kilometer i timmen (13,1 mph).

Prototypen av Cheetah som nu visats upp kan springa i 29 kilometer i timmen, vilket är snabbare än de flesta människor klarar. Man har dock högre mål än så och Boston Dynamics, som utvecklar roboten med finansiering via DARPA:s M3-program (Maximum Mobility and Manipulation), skriver att de designat löpbandet för hastigheter upp mot 80 kilometer i timmen, men att de har planer på att flytta roboten utomhus så snart som möjligt så de kan utforska gränserna för vad som är möjligt för en så pass snabbt springande robot.

Sättet Cheetah springer på är direkt hämtat från dess snabbspringande förlagor i naturen och robotgeparden ökar steglängden och hastigheten den springer med genom att böja på ryggen, precis som en riktig gepard gör. En verklig gepard är dock snabbare och kan springa i upp till 114 kilometer i timmen, men bara kortare sträckor. En robotgepard kommer vara betydligt uthålligare och kan förmodligen springa i sin maxhastighet så länge batteriet eller bränslet räcker.

Precis som i den första videon som släpptes på LS3 Alphadog har Cheetah sin hydralik vid sidan om när den springer i labbmiljö, men senare i år kommer en helt fristående robotgepard att ”springa löst” utomhus. Då måste den dessutom klara av ojämn terräng och både hårda och mjuka underlag. Boston Dynamics har antagligen en hel del användning av sina tidigare erfarenheter med fyrbenta robotar som Big Dog och LS3 när de utvecklar Cheetah.

Målet är att Cheetah, när den är färdigutvecklad, också ska ha ett huvud och eventuellt en svans. Den kommer även kunna springa och accelerera mycket fort samt göra tvära vändningar för att kunna ”jaga och parera” som Boston Dynamics själva uttrycker det.

Martin Hagström på Försvarets Forskningsinstitut (FOI) har intervjuats av SVT och anser att roboten är en milstolpe i utvecklingen:

– Det är oerhört stort att göra en robot som kan springa så här snabbt. Det är matematiskt och konstruktionsmässigt väldigt svårt.

Han tror dock det dröjer innan vi får se Cheetah eller liknande robotar i närstrider ute på slagfältet:

– I de lösningar med artificiell intelligens som finns i nuläget så finns inget enkelt sätt att beskriva för robotarna hur de ska agera i en närstridssituation.

Foto & video: Boston Dynamics / DARPA

DARPA, Boston Dynamics, IEEE Spectrum, Ny Teknik, DN, SVT

SE ÄVEN:

  • Leif

    Den är snabb och dom har fördelen med att redan utvecklat balanssystemet för big dog. Cheetah kan bli en grym robot, påminner lite om roboten sci-fi filmen om utforskningen av Mars. Vars namn jag inte kommer på nu…