Se Rodney Brooks tal på Robotics Innovation Challenge 2012


Det senaste decenniet har antalet robotar ökat drastiskt både militärt och i hemmen, berättade Rodney Brooks.

Den 9 februari hölls Robotics Innovation Challenge i Eskilstuna där bland annat robotgurun och iRobot-grundaren Rodney Brooks var en av de inbjudna talarna. Nu har arrangören Robotdalen lagt upp en video med talen så alla som inte var där kan se och höra dessa.

Videon inleds med ett tal av Anders Sandberg, Dr. vid Future of Humanity Institute på Oxford universitet i Storbritannien och efter cirka 20 minuter är det dags för professor Rodney Brooks att hålla sitt tal. Drygt 44 minuter in i videon hålls det avslutande talet av Per Strömberg, chef på Svenska Institutet för Finansforskning (SIFR) vid Handelshögskolan i Stockholm, som tar upp de ekonomiska aspekterna av (robot)företagande. Avslutningsvis hålls en frågestund på nära 40 minuter där de tre talarna får svara på publikfrågor.

Brooks berättar att sedan 2002 har antalet robotar inom militären ökat från noll till över 12.000 och för städrobotar i de amerikanska hemmen har en ökning skett från inga till över sju miljoner, visar färska siffror från januari 2012.

Demografin i Europa, och framförallt Japan, anges av Brooks som ett skäl till varför vi behöver robotar. Vi blir allt fler äldre och färre yngre som ska försörja dessa äldre, vilket kommer leda till att priserna på sådana tjänster går upp och där finns en jättemarknad för robotar att fylla. Han nämner i förbifarten även Fredrik Reinfeldts förslag om att vi måste arbeta tills vi är 75 år för att kompensera för den demografiska obalansen i Sverige.

Att göra det enklare för vanligt folk att använda robotar är ett av Brooks mål, då det idag bara finns dyra robotar på lab som det krävs ingenjörer och programmerare för att kunna använda. Han drar paralleller till hur PC:n gjorde denna resa under 70-talet. Från att ha varit en stor och dyr sak som bara högutbildade datorexperter kunde använda har vi nu billigare datorer som vem som helst kan använda i nästan varje hem.

Nedan kan även en video ses på prisutdelningen från Robotdalen Innovation Award där den svenska robothandsken SEM Glove tog hem förstapriset.

SE ÄVEN: