Flygande robotar spelar ledmotivet till James Bond

För en månad sedan kunde vi läsa om hur GRASP-laboratoriet vid University of Pennsylvania utvecklat nanoquadrotorer som kan flyga i 3D-formationer. Nu har de lyckats få de små flygande robotarna att spela ledmotivet till James Bond helt autonomt.

Via kameror och infrarött ljus kan exakta positioner läsas av från reflektorer på flygfarkosterna och via en dator skickas sedan 3D-waypoints och en tidpunkt då dessa måste nås. På så vis kan man synka de olika instrumenten. Det är mänskliga programmerare som stakar ut vägen men robotarna räknar själva ut hur de ska flyga för att ta sig dit i tid och samtidigt undvika att kollidera med de andra farkosterna.

De instrument som används är keyboard, trummor, marackas, cymbal och en specialdesignad gitarr som består av en soffram som gitarrsträngar monterats på.

Nedan kan ni se Vijay Kumar, som tillsammans med sitt team på GRASP-labbet utvecklat dessa quadrokoptrar, tala på TED2012 där ovanstående musikvideo visades för första gången. Han berättar även hur quadrokoptrarna fungerar och visar flera av de videoklipp som även finns i artikeln Svärm av nanoquadrotorer flyger i 3D-formationer.

Penn, Ny Teknik

SE ÄVEN: