7 humanoida HUBO 2-robotar för första gången i USA


Nej, det är inte Robocop utan den sydkoreanska HUBO 2 – en av världens mest avancerade humanoida robotar.

Sydkorea är förmodligen det land som satsat hårdast på robotar och har bland annat utvecklat robotfångvaktare till landets anstalter. Nu har USA beslutat köpa in sex stycken sydkoreanska HUBO 2-robotar (utöver den de köpte 2009) som är en av världens mest avancerade humanoida robotar.

HUBO 2 (HUmanoid roBOt) är en fullstor, humanoid robot som är 125 centimeter hög och väger 45 kilo. Tack vare ett stipendium på sex miljoner dollar från National Science Foundation har amerikanska universitet nu kunnat köpa in sex Hubo 2 Plus-robotar från Korea’s Advanced Institute of Science & Technology (KAIST). Drexel universitet äger sedan 2009 redan en HUBO 2, så totalt finns nu sju stycken i USA. Nyligen visades alla sju robotar upp samtidigt av Drexel vilket beskrivs som en historisk händelse och en milstolpe för robotforskningen i landet.

Trots att HUBO 2, som lanserades 2008, är fullt jämförbar med japanska Hondas ASIMO kostar den endast en bråkdel så mycket. 2009 släpptes videon ovan på HUBO 2 som visade upp sina färdigheter. Roboten gick, sprang, greppade en flaska, svingade ett svärd och utförde taichi med imponerande mjuka arm- och fingerrörelser och individuellt rörliga fingrar (vilket den haft långt innan ASIMO fick det). Suffixet ”Plus” i namnet står för en del förbättringar sedan grundversionen från 2008, bland annat en extra kamera monterad i huvudet.

HUBO 2 Plus-robotarna vinkar synkroniserat.

Asien är utan tvivel världsledande på humanoida robotar och köpet av HUBO 2-robotarna innebär att USA nu har chans att ta igen försprånget när robotarna får nya hem på universiteten Carnegie Mellon, MIT, Ohio State, Penn, Purdue och Virginia Tech. Det ska nu bli spännande att se vad de lyckas få äkta humanoida robotar att utföra, med tanke på allt man lyckats åstadkomma med PR2-robotarna från Willow Garage.

I videon ovan ser vi att HUBO 2 bland annat kan hjälpa till att bära saker som normalt kräver två människor, till exempel ett bord. Roboten känner via taktil feedback av när personen i andra änden börjar gå och följer då med. När personen sedan stannar gör även roboten detta.

Jun Ho Oh vid KAIST, som utvecklat HUBO 2, berättar i videon här under lite om hur roboten fungerar. Vi får bland annat veta att den består av över 14 motorer och fler än tio sensorer. KAIST har även fått ner vikten på roboten från 65 till 45 kilo. Den går dessutom med rakare ben än ASIMO, vilket ser naturligare ut.

Plastic Pals, Drexel, KAIST

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Humanoida robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.