Snart kan du köpa ditt eget jetpack

”- Jag kan se ända till Mariannelund härifrån!”. Med Martin Jetpack slipper du bilköerna.

Vem har inte drömt om att kunna flyga omkring med ett eget jetpack på ryggen? Nu kan det snart bli verklighet – för den som är beredd att hosta upp nära 700.000 kronor.

Nya Zeeländska Glenn Martin, grundare av Martin Aircraft Company, har utvecklat sin produkt Martin Jetpack under 30 års tid och modellen för privatpersoner, som redan går att förhandsboka, har ett riktpris på 100.000 dollar (knappt 700.000 kronor). Jetpacket drivs, namnet till trots, inte av jetmotorer utan av två stora bensindrivna fläktar som ger en maxhastighet på över 100 km/t och kan stiga med mer än fem meter per sekund. I upp till 30 minuter ska man kunna flyga på full tank och hela utrustningen styrs med hjälp av två joysticks.

Trots att jetpacket ännu inte går att köpa finns en stor efterfrågan på produkten. Över 2.500 personer har visat intresse för att köpa ett Martin Jetpack och dessutom finns förfrågningar på över 3.000 enheter inom militären, räddningsuppdrag, sjukvårdspersonal med flera. De kommersiella tillämpningsområdena för ett jetpack är enorma. Till exempel skulle sjukvårdspersonal snabbt kunna vara på plats på platser där helikoptrar inte kan landa, vilket kan ses i videon ovan.


Den första obemannade flygturen med Martin Jetpack gjordes under 2010.

Foto: Martin Jetpack

Martin Jetpack kan även fjärrstyras nerifrån marken, vilket gör den intressant för bland annat militären som kan använda den för att på ett säkert sätt transportera tunga saker till soldater. Man skulle även kunna göra den autonom och programmera in färdrutten via GPS-waypoints. På så vis skulle flera personer dessutom kunna dela på samma jetpack trots att de befinner sig flera kilometer ifrån varandra.

I maj 2011 sattes ett historiskt rekord då Martin Jetpack flög på hela 5.000 fots höjd, vilket motsvarar drygt 1.500 meter. I samband med detta testade man även den inbyggda fallskärmen som kan utlösas vid nödfall.

2010 var Martin Jetpack med i en lista över årets 50 bästa uppfinningar i tidsskriften Time Magazine och om allt går väl kan produkten finnas på marknaden i början av sommaren 2013.

Martin Jetpack flyger på över 1.500 meters höjd.

Intervju med skaparen av Martin Jetpack från 2009.

Martin Jetpack, Martin Jetpack på Youtube, Engadget