Pentagon satsar på Avatar-inspirerade robotsoldater

Filmsuccén Avatar tycks ha inspirerat Pentagon som nu meddelar att de planerar att utveckla en bipedal robotsoldat som ska kunna fjärrstyras av mänskliga soldater och utföra ”the dirty work” ute på fältet.

Det är via DARPA, Pentagons avdelning för spjutspetsforskning, förslaget presenteras i budgeten för 2013. Av totalt 2,8 miljarder dollar satsas 7 miljoner dollar (nära 50 miljoner kronor) på att utveckla gränssnitt och algoritmer som gör det möjligt för en soldat att kontrollera en semi-autonom, bipedal maskin som ska fungera som ett surrogat för soldaten ute på fältet. Med andra ord en fjärrstyrd, humanoid robot som styrs av en människa som kan sitta åtskilliga mil därifrån, liknande hur dagens UAV:s kontrolleras.

I projektet, som passande nog döpts till ”Avatar”, skriver DARPA:

the Avatar program will develop interfaces and algorithms to enable a soldier to effectively partner with a semi-autonomous bi-pedal machine and allow it to act as the soldier’s surrogate.

Dessa robotsoldater ska vara smarta och kvicka nog att kunna utföra de smutsigare delarna av krigföringen. Detta innefattar bland annat att säkra rum och släpa skadade soldater i säkerhet. En robot kan ju ta mycket större risker än en mänsklig soldat, som innebär att den kan bli beskjuten. Vem ska då laga de skadade robotsoldaterna kan man fråga sig. Blir det sjukvårdaren eller teknikern som får utöka sin utbildning?

För er som läser Robotnyheter regelbundet är DARPA välbekant, då de sedan tidigare finanserat utvecklingen av flera intressanta robotar för militärt bruk. Till exempel robotfågeln Nano Hummingbird, humanoiden Petman (videon nedan), robothundarna BigDog och dess storebror LS3 (AlphaDog) med mera. Militären driver på den tekniska utvecklingen, men som bekant kan det även leda till civila tillämpningar. Två välkända exempel på detta är ARPANET, som var grunden till dagens internet och GPS-systemet som också skapades av DARPA.


Den bipedala roboten PETMAN är en av många robotar som finansieras av DARPA.

System för att fjärrstyra Avatar-liknande robotar finns redan idag i form av rymdrobotarna Justin och Robonaut från DLR respektive NASA, men även den japanska TELESAR V. Gemensamt för dessa är dock att man bara kan styra överkroppen på robotarna. En robotsoldat med två ben måste kunna gå, springa, ducka, krypa med mera och detta kommer bli en utmaning för DARPA.

Dagens nyheter skrev dessutom häromdagen om hur hjärnforskningen används inom militären och har lett till planer på bland annat framtida vapen som kan komma att kunna styras direkt via hjärnan.

Wired, SVT, SVT

SE ÄVEN: