Se första rymdhandslaget mellan humanoid och människa

Befälhavaren ombord på den internationella rymdstationen ISS, Daniel Burbank, skakade i onsdags hand med NASA:s rymdrobot Robonaut 2 – det första handslaget mellan en människa och humanoid robot i rymden.

Det var förra året som NASA sköt upp Robonaut 2 med rymdfärjan Discovery och tanken är att den ska assistera astronauterna med reparationsarbeten, städning och liknande ombord på ISS. Nedan kan en video med det historiska handslaget ses.

Robonaut 2 kan dels fjärrstyras från jorden, men tanken är att den även ska kunna arbeta helt autonomt i rymden och utöver att använda olika verktyg även kunna trycka på knappar, vippströmbrytare och annat som finns på rymdstationen. I videon nedan ser vi en demonstration av detta.

Det är inte bara de mänskliga astronauterna som behöver anpassa sig till tyngdlöst tillstånd. Även mjukvaran i Robonaut 2 har behövt anpassas så roboten kan röra sig lika smidigt i 0G som på jorden där tyngdkraften är 1G.

Foto och video: NASA

Guardian, DN, NASA

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Humanoida robotar, Rymden och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.