Japanska vetenskapsmän skapar ”Avatar”-robot

Robotforskare vid Keio universitet i Japan har utvecklat en robot som kan fjärrstyras med kroppsrörelser och överföra både syn-, hörsel och känselintryck. TELESAR V kallas roboten och är förmodligen det närmaste man kommer filmen Avatar i dagsläget.

För att styra roboten får operatören ta på sig en hjälm med två skärmar som ger en tredimensionell vy från robotens dubbla kameror. En väst läser av torsons rörelser så roboten följer dessa. På händerna har man ett par specialutvecklade handskar som kan styra robotfingrarna men även ge känsel i fingertopparna via små motorer. Man ska till och med kunna känna skillnad på varmt och kallt.

När operatören vrider på huvdet eller vinklar det gör även roboten detsamma och när man rör på armar och fingrar följer roboten också med. Sho Kamuro, som vi kan se demonstrera TELESAR V (TELexistence Surrogate Anthropomorphic Robot) i klippet nedan, beskriver det som en märklig känsla, som att man själv blivit en robot.

Robotens kropp har sju frihetsgrader, huvudet åtta och armarna sju, precis som en mänsklig arm. Händerna har 15 frihetsgrader och därmed nästan samma rörlighet som i ett par människofingrar. Känseln i fingertopparna ska vara ner på en nivå så man kan känna upphöjningarna på Legobitar via robotfingrarnas sensorer.

OBS! AFP har stängt av inbäddning för denna video. Klicka på Youtubelänken så visas den.

Professor Susumiu Tachi säger till AFP att han hoppas kunna utveckla roboten vidare så den kan arbeta i farliga miljöer som kräver mänskliga färdigheter. Han förklarar att de har som mål att ta fram en version av roboten klarar av en radioaktiv miljö. Den skulle då kunna arbeta vid kärnreaktorerna i Fukushima.

I framtiden blir nog avatarer, även kallade drönare, av detta slag blir mer regel än undantag vid yrken som är för farliga för människor. Det kan handla om en övertänd byggnad där man utan att riskera människoliv kan skicka in en drönare som fjärrstyrs av en erfaren rökdykare från utsidan. Det kan även vara arbete i en gruva eller en gasfylld byggnad där något måste stängas av eller flyttas.

The Verge, Telegraph, Ny Teknik