Hoover Robocom – tyst robotdammsugare med liten prislapp

En ny robotdammsugare i den lägre prisklassen som dök upp på den svenska marknaden under 2011 var Hoover Robocom (även kallad Robo.com2). Den säljs i tre olika modeller i Sverige varav den billigaste kostar strax över 2.000 kronor.

Modellerna heter Hoover Robocom RBC003, RBC006 respektive RBC009 och ligger samtliga inom prisspannet 2.000 – 3.000 kronor. Det finns även en äldre Hoovermodell som heter RVC0010 men den är i själva verket en omdöpt version av Ecovacs Deebot D73 och är inte alls lika vanlig i Sverige. En sak som direkt slår en är att även den billigaste modellen (RBC003) har en ljudnivå på endast 60 dB, alltså lika tyst som den mer än dubbelt så dyra Samsung Navibot Silencio som när den lanserades i Sverige sommaren 2011 beskrevs som ”en av de tystaste robotdammsugarna på marknaden”.

Hoover Robocom har vad kan förvänta sig av en modern robotdammsugare:

 • Schemaläggning av städning (ej RBC003)
 • Upp till 9 olika städlägen (däribland turbo och spot mode)
 • RF-baserad fjärrkontroll med möjlighet till manuell styrning
 • Återvänder automatiskt till laddningsdockan vid behov (hittar dock ej tillbaka där den hölls)
 • Sensorer som gör att den vänder innan den kör in i saker
 • Tvättbart HEPA-filter (ej RBC003)
 • Bakteriedödande UV-lampa (endast RBC009)
 • Virtuell vägg (endast RBC009)

Som de flesta robotdammsugarna använder den sig av IR-sensorer för navigation och kan inte skapa någon intern karta över rummen den städar som vissa dyrare modeller med kamera eller LIDAR klarar. Den största skillnaden mellan de tre olika modellerna är hur lång drifttid de har. RBC003 kan städa i upp till 60 minuter innan den måste laddas. RBC006 och RBC009 klarar att köra omkring i 90 respektive 120 minuter. Nedan kan vi se en recension av toppmodellen RBC009, dock på nederländska, men man förstår ändå mycket tack vare den pedagogiska videon.

Alla tre modeller är dessutom riktigt låga med en höjd på endast 8,5 centimeter. Det kan jämföras med Samsungs senaste Navibot-S på 8 centimeter, föregångaren Navibot Silencio på 9,3 centimeter och iRobot Roomba 780 på drygt 9 centimeter. En tunnare robotdammsugare underlättar förstås vid dammsugning under soffor och andra möbler.

Kör man roboten i AUTO-läget växlar den automatiskt mellan fyra olika lägen till det som den anser passar bäst för stunden, men man kan även växla läge manuellt med fjärrkontrollen. Fördelarna med en RF-fjärrkontroll, jämfört med en infraröd, är att räckvidden är upp till tio meter istället för två meter och radiosignaler kan gå genom väggar medan IR kräver fri sikt. Den riskerar heller inte störa ut robotdammsugarens egen IR-sensor som används för navigation.

Alla modeller utom RBC003 har stöd för schemalagda städtider (dagligen eller veckovis), så man kan programmera roboten att städa varje torsdag klockan 13:00 till exempel. RBC003 saknar även HEPA-filter och golvpoleringsfunktion. I videon ovan ser vi RBC006-modellen klara mattkanter utan större problem.

Hoover, Hoover (mer info + PDF på engelska)

SE ÄVEN:

 • Gronxpyk

  Hur klarar den här trösklar?

  • Har dessvärre inga uppgifter på det men dyrare robotdammsugare brukar klara max 1-2 cm höga trösklar, så man får nog räkna i underkant för att vara på den säkra sidan. Den verkar klara rätt tjocka mattkanter iaf. Man kan alltid bygga en liten ”ramp” eller liknande om robotdammsugaren har problem med för höga trösklar.

   • Gronxpyk

    Ok,Tack. Jag har en till fråga, Som jag försökt hitta svar på, Påsen är det en typ som man tömmer eller måste man köpa en ny när den gamla är full?
    Om så är fallet, var finns dessa (undrar eftersom jag som sagt inte hittar några uppgifter om påsen)?

    • Det finns nog inga robotdammsugare med påsar, vad jag känner till. De har istället en dammbehållare i plast som man får ta loss, tömma och skölja ur (och låta den torka innan man stoppar tillbaka den) när den är full.
     Om du kollar ungefär 1:30 in i video #2 i ovanstående artikel så ser du var dammbehållaren sitter på Hoover Robocom och hur man tar loss den. Det finns även ett filter man måste byta då och då.

     • Fredde

      Hej,

      Köpte denna rbc009 idag. Vägrar ladda..error code 10 och den felkoden finns inte beskriven i manualen.

      Bara att åka tillbaka och reklammera imorgon, suck.

     • Alltid tråkigt när nyinköpta prylar inte fungerar som de ska. Men den ska de laga eller byta ut gratis på garantin. Du får gärna återkomma när du fått tillbaka den och berätta om den fungerar bra och hur pass tystgående den är m.m.

 • My_no_na

  Kan inte hitta vilken sug- och motoreffekt de har? Det är särskillt på rbc009 jag vill veta.

 • Wolf

  Har inte hittat nån webbhandel som säljer HEPA-filer, borstar och andra reservdelar för RBC009.

 • disqus_XO4IjaQBSh

  Har också problem att hitta reservdelar, jag blev hänvisad till en återförsäljare med en riktigt oseriös hemsida av Hoover själva. Hur är det tänkt? Dammsugaren är bra, men jag skulle inte rekommendera den förrän de sett till att få en vettig försäljning på reservdelar, för dessa slits snabbt. Detta gör att jag inte skulle välja Hoover om jag ska köpa igen. Det är synd, annars gillar jag den mycket.

  • Xhavit Hoxhaj

   Jag har reservdelar vem vill köppa för 1000 kr

 • Richard

  Jag har letat reservdelar och tillbehör på nätet men inte hittat någon svensk sida som går att beställa från.
  Jag har dock nu haft kontakt med en engelsk sida som efter kontakt lagt upp Sverige som land att leverera delar till.
  http://www.battery-robot-spare.co.uk/

 • Mikael Bystedt

  Verkar vara en väldigt prisvärd robotdammsugare och fått ok reviews på Amazon (http://www.amazon.co.uk/product-reviews/B00764C6UU/ref=cm_cr_pr_top_recent?ie=UTF8&showViewpoints=0&sortBy=bySubmissionDateDescending), även folk som köpt den i år . Blir vår första robotodammsugare, la precis in en beställning från Tretti, endast 2060 kr med 5% rabatt så bra pris. Hoppas vår inte är ett måndagsexempel…

 • Lisbeth

  Vi har en Robocom, RBC006, inhandlad för ett par tre veckor sedan och är jättenöjda. Den går in under soffor och andra möbler, suger upp både damm och grus och lämnar efter sig ett golv som ser rent och fint ut. Det blir inte perfekt i alla vinklar och vrår men så här rena golv har vi aldrig haft tidigare. Förstår inte varför robotdammsugarna inte har slagit igenom på bred front, detta är ju ett under av bekvämlighet.

 • Erik Ahlbin

  Hej!
  Någon här som har en fjärrkontroll till en robocom? Ring mig gärna 0736-542998
  Mvh!
  Erik Ahlbin