Filosofiska rummet om hubotar och viljans frihet

Lyssna: Hubotar, äkta människor och viljans frihet

Att TV-serien ”Äkta människor” fått fart på robotintresset i media har väl knappast undgått någon. Igår sände Filosofiska rummet i P1 ett program med titeln ”Hubotar, äkta människor och viljans frihet”.

I programmet diskuterades bland annat om vi människor har en fri vilja eller om vi egentligen bara är genetiskt förprogrammerade robotar som drivs av kemiska processer och elektriska impulser. Gäster i studion är hjärnforskaren Germund Hesslow och filosoferna Asger Kirkeby-Hinrup och Jeanette Emt.

Men hur stor är egentligen skillnaden mellan dessa hjälpredor och sexdockor, och oss äkta människor av kött och blod? Nya rön inom hjärnforskning, biologi och psykologi verkar ge allt mindre spelrum för den fria, väljande individen. Är vi kanske alla i själva verket hubotar, helt styrda av en avancerad mekanik och mjukvara som gör att vi handlar efter ett fixt och färdigt schema av drifter och instinkter?

Har du själv funderingar över intelligenta robotar, kanske rentav vill bygga en egen robot eller bara är nyfiken på robotdammsugare rekommenderas att du tar dig en titt på Robotforum.se där du kan diskutera allt i robotväg.