Svensk robothandske vinnare i innovationstävling


Robothandsken SEM Glove ger bland annat äldre och reumatiker starkare grepp. Foto: Bioservo Technologies

Svenska Bioservo Technologies tog med sin robothandske SEM Glove hem förstapriset i Robotdalen Innovation Award 2012 som hölls i veckan. Handsken gör att personer som har svaga händer på grund av ålder, sjukdom eller förslitningsskador får ökad greppstyrka och uthållighet.

SEM Glove (Soft Extra Muscle) har tryckkänsliga sensorer i fingertopparna för att känna av hur hårt bäraren av handsken greppar ett objekt. Längs fingrarna och i en slang som löper längs armen bak till en liten ryggsäck går vajrar som fungerar som kroppens egna senor. När vajern dras åt kröks fingret inåt och ju hårdare man greppar något desto mer förstärker handsken greppet. I handflatan sitter även en platta som känner av vajrarnas kraft.

I den senaste modellen av SEM Glove har det gjorts lättare att koppla loss själva handsken från ryggsäcken. Detta underlättar bland annat för dem som använder handskar i flera olika storlekar och behöver byta ofta.

I fingertopparna sitter tryckkänsliga sensorer som känner av hur hårt man greppar något. Foto: Bioservo Technologies

Tekniken i SEM Glove skulle kunna skalas upp för att ge normalstarka människor ”superkrafter”, men i dagsläget är maxkraften satt till 20 Newton vilket räcker gott och väl för att till exempel hålla en full mjölkförpackning. Själva ryggsäcken väger 400 gram och innehåller batteri, motorer och elektronik med en ARM-baserad processor. Priset för SEM Glove ligger idag på 50.000 kronor men eftersom den ännu tillverkas i så små serier kommer den förmodligen bli billigare framöver.

Under hösten 2008 genomfördes en fyra veckors utvärdering av SEM Glove i samarbete med Arbetsförmedlingen, då svagt grepp är en vanlig anledning till nedsatt arbetsförmåga. Två av de tre deltagande i studien, som diagnostiserats med psoriasis artrit, tyckte SEM Glove gav dem ökad arbetsförmåga. I januari 2009 sände TV4 ett inslag om robothandsken.


Johan Ingvast, CTO Bioservo Technologies, demonstrerar SEM Glove.

Förstaplatsen i Robotdalen Innovation Award innebär att Bioservo Technologies nu får totalt €12.000 (drygt 105.000 kronor) för vidareutveckling av tekniken bakom SEM Glove.

Juryns motivering löd:

Bioservo develops and commercializes the concept of the SEM-Glove – an easy wearable textile device that adaptively adds robotic assistance to gripping strength through tendons and actuators. The jury agrees that the global market size is considerable in both main areas of the glove’s intended use. The application shows a clearly pronounced vision, and the long term buy-out strategy is described in short yet relevant terms. Judging the technology and business plan, this product is ready for high volume production hence finding relevant production costs for a feasible user price. The business plan defines the required bridge financing from well proven prototype to serial product. The jury finds the SEM glove to be an excellent example of non-invasive adaptive robot assistance under permanent and uncomplicated user control finding it roots in the simplicity of Sir Isaac Newton’s discoveries.

– Målet med Robotdalen Innovation Award är att få in robotlösningar med stark kommersiell potential och hjälpa vinnarna med fortsatt utveckling för att få ut produkten på marknaden, berättar Lennart Karlsson, internationaliseringsansvarig i Robotdalen.

Tävlingen bestod totalt av 24 bidrag från 12 olika länder och andrapriset gick till Mohammad Reza Ghahremani från Iran för sin produkt REWAN som beskrivs på följande vis:

En inspektions- och installationsrobot som bygger på innovativa pneumatiska och fiberoptiska lösningar, vilket gör den icke-elektrisk, och därigenom mycket lämplig för arbete i riskfyllda rör och kanaler i t ex petroleumindustrin.

Tredjepriset gick till italienska qrobotics för deras Natural Motion-aktuatorer som ”genom sin högre flexibilitet än existerande, rigida aktuatorer, kan skapa nya möjligheter för nästa generation robotar”.

Robotdalen, Ny Teknik, Bioservo Technologies, Ny Teknik, E24

SE ÄVEN: