Rodney Brooks i SVT: ”Vi kommer att robotisera våra kroppar”

SVT passade på att intervjua robotgurun och iRobot-grundaren Rodney Brooks vid hans Sverigebesök nyligen. De filmade även Robotdalens catwalk där flera olika robotar visades upp på Mälardalens Högskola.

Intervjun med Rodney Brooks, som kan ses nedan, är otextad men ett sammandrag av den på svenska kan läsas här. Han förutspår bland annat hur vi de kommande decennierna inte bara kommer uppfinna nya robotar utan även uppgradera våra egna kroppar tekniskt och drar paralleller till plastikkirurgin som till en början var tänkt för brännskador men idag används till att förbättra våra kroppar.

-Jag tror att samma utveckling kommer att ske med ögon och öron, att folk låter operera in små robotfunktioner i öron och ögon. För att förbättra sin kropp och dess funktioner! Det kommer att ske de närmaste 25-30 åren, säger Brooks till SVT.

Det skrivs mycket om robotar i svallvågorna av Äkta människor och även Expressen publicerade några dagar efter premiären av serien en artikel med rubriken ”Robotarna blir allt mer lika oss” där bland annat Gunnar Bolmsjö, professor i robotteknik vid Högskolan Väst, spår en framtida jättemarknad för robotar inom sjukvårdssektorn.

– Europas befolkning minskar samtidigt som vi blir allt äldre. Vem ska då ta hand om de gamla? Priset på sådana tjänster kommer att stiga så mycket att det skapar en marknad för robotar.

Universitetslektorn Claes Strannegård, som forskar om artificiell intelligens har skapat ett datorprogram med 150 i IQ, intervjuas också:

– Många forskare tror att det bara är en tidsfråga innan robotarna är överlägsna oss människor på i stort sett alla områden. Vi är på väg från science fiction till verklighet och det gäller att vara medveten om vilka för- och nackdelar man spelar med. Det här är en av de kanske viktigaste framtidsfrågorna, men den har inte fått tillräckligt med uppmärksamhet.

SVT

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Cyborger, Debatt, Hälsorobotar, Hemrobotar, Robotdammsugare, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.