Fyrbenta robotbesten LS3 AlphaDog utsläppt i det fria

I slutet av september förra året kunde vi se den första videon på en prototyp av BigDogs storebror AlphaDog, vars officiella namn är LS3 (Legged Squad Support System). Nu har Boston Dynamics och DARPA tagit den fyrbenta robotbesten ur labbet och släppt lös den ute i det fria.

Dagens soldater har mängder av utrustning att hålla reda på och kan bära omkring på så mycket som 45 kg packning. Detta påverkar förstås deras rörlighet och uthållighet och det är här LS3 kommer in i bilden och är tänkt att användas som en robotiserad packåsna som kan bära omkring på tung utrustning i terräng där inte vanliga hjulförsedda fordon kan ta sig fram. Som synes har den numera fått två par tjusiga leggings till benen, en hel del sensorer och en massa tung packning att bära. Vad gäller sensorerna ser den ut att bland annat ha utrustats med en LIDAR monterad i huvudhöjd som sveper i höjd- och sidled.

Roboten är semi-autonom och sensorerna den är utrustad med klarar av att uppfatta hinder och LS3 kan sedan planera sin väg för att undvika dem, till exempel gå runt träd, buskar och stora stenar. Den kan även se skillnad på olika objekt och därmed skilja mellan en människa och en buske.

I den första utomhusvideon på LS3 som nu släppts testade man hur roboten klarade av att ta sig upp och ned för steniga sluttningar, dess perception och förmåga att autonomt följa en mänsklig ledare.

Under de kommande 18 månaderna ska Boston Dynamics och DARPA färdigutveckla LS3 och sedan testa den skarpt tillsammans med en riktig trupp där roboten ska klara av att bära omkring på över 180 kilo packning i 32 kilometer under 24 timmar utan att tankas och i en terräng som är typisk för infanteritrupper.

DARPA har även planer på att göra den röststyrd så man kan ge den kommandon som till exempel ”stanna”, ”sitt” och ”kom hit”. Som en bonus kan roboten även fungera som en mobil laddningsstation där infanteritrupperna kan ladda sina handhållna enheter. Armélöjtnant Col. Joe Hitt, programansvarig vid DARPA, säger att målet är att LS3 ska vara lika responsiv som ett dresserat djur och ha bäregenskaper som en mula.

Anledningen till att LS3 låter mycket högre nu, jämfört med det första klippet, är för att hydraliken då kördes externt (därav slangarna från taket). Trots detta är den ändå betydligt tystare än BigDog och har ett något annorlunda motorljud.

Missa heller inte nedanstående fantastiska video från Discovery Channel som visar olika benförsedda robotar (som går, springer, hoppar och slår frivolter) från MIT Leg Lab vars grundare Marc Raibert senare (1992) startade Boston Dynamics som nu skapat robotarna BigDog, PETMAN och LS3 (AlphaDog). Som lite kuriosa kan nämnas att flera av Raiberts robotar kan ses i filmen Rising Sun från 1993 med Sean Connery och Wesley Snipes.

Foton: DARPA

DARPA, Boston Dynamics, Ny Teknik

SE ÄVEN: