TIPS: Använd mobilen som trådlös webbkamera

Här visas mobilkameran i webbläsaren

Dagens moderna smartphones är ju i själva verket små datorer fulla av sensorer i ett kompakt format vilket gjort dem populära att basera robotar på. Om du inte vill lägga pengar på en Romo eller Xybot finns det gratis alternativ för att använda mobilen som spionkamera.

Med Androidappen IP Webcam kan man använda sin smartphone som en trådlös nätverkskamera över sitt lokala Wi-Fi-nätverk. Man slipper därmed köpa en separat trådlös nätverkskamera som brukar kosta från 500 kronor och uppåt. I appen finns en inbyggd webbserver vilket gör att du kan se videoströmmen, inklusive ljud, i realtid i en vanlig webbläsare.

Uppdatering 2018: Denna artikel är från 2012 och därför delvis inaktuell. Android Market har till exempel bytt namn till Google Play. Appen IP Webcam finns fortfarande kvar och har idag ännu fler funktioner. Den kräver nu heller inte java-plugin för att visa videoströmmen från mobilen då moderna webbläsare har stöd för HTML 5. Kort sagt fungerar det enklare och bättre idag.


Det finns säkerligen fler appar som gör samma sak, men IP Webcam var enkel att komma igång med, fungerade utan problem och är dessutom helt gratis. Efter att man installerat appen och startat den kan man ställa in saker som bland annat upplösning, bildkvalitet och även lösenordsskydda åtkomst till kameraservern så inga obehöriga kan titta. Men det går att komma igång direkt utan att behöva ställa in något alls. Då scrollar man sig bara längst ner och trycker på ”Start server”.

När Robotnyheter testade att köra IP Webcam i maxupplösningen 640×480 över Wi-Fi fungerade det alldeles utmärkt utan att lagga och det förinställda värdet 50/100 borde ge en bildkvalitet som duger för de flesta. Högre bildkvalitet ger bättre detaljrikedom men kräver även mer bandbredd. Observera att maxupplösningen kan variera beroende på vilken smartphone man använder. Man kan alltså få högre upplösning än 640×480 om ens mobil klarar av att spela in video i det.

Enklast är att visa webbkameran direkt i webbläsaren. Då knappar man bara in den adress som står i mobildisplayen. Den kan variera från gång till gång men ser ut något i stil med:

http://192.168.1.70:8080/

För att se videoströmmen direkt i webbläsaren behöver man ha en javaplugin installerad, men det finns flera alternativa sätt. Man kan bland annat använda en annan smartphone som monitor om man laddar ner en särskild app för detta ändamål (till exempel tinyCam Monitor). Kamerabilden i webbläsaren skalas upp från originalstorleken (i detta fall 640×480) vilket gör att den ser lite sämre ut eftersom det inte är en mjuk uppskalning. Tar man en stillbild blir det dock i rätt upplösning och ser mycket bättre ut.

Man kan ta stillbildsfoton både med och utan autofokus för att sedan spara som JPEG-bilder på datorn. En mycket bra funktion är möjligheten att köra IP Webcam i bakgrunden på mobilen och med skärmen avstängd, vilket sparar batteri. Användningsområdena för en trådlös webbkamera är många, men till exempel skulle man med hjälp av IP Webcam-appen kunna bygga en enklare övervakningsrobot som använder mobilen som trådlös kamera.

IP Webcam finns att ladda ner från Android Market.