Hemliga Googleglasögon ger dig Terminatorsyn


Googles ”Terminatorbrillor” ska likna ett par Oakley Thump (bilden), enligt en insider som sett en prototyp av dem.

Google håller i all hemlighet på att ta fram ett par riktiga hi-tech-glasögon med HUD (Head Up Display) som ska kunna göra att bäraren av dem får en massa extra information i sitt synfält, inte helt olikt vad vi sett i Terminatorfilmerna. Detta kallas med ett annat ord för augmented reality (AR) eller förstärkt verklighet.

Glasögonen ska inte vara mycket större än ett par vanliga solglasögon och innehålla hårdvara motsvarande en förra generationens Android-smartphone. De ska även gå att använda som en vanlig smartphone med 3G, Wi-Fi, GPS med mera. Enligt en tipsare till sidan 9to5google.com som sett en prototyp ska de likna Oakleys Thump-modell som har inbyggda hörlurar och MP3-spelare.

De har en framåtriktad kamera som uppges vara extremt liten och filmar allt man ser för att sedan kunna använda i olika AR-applikationer. På insidan av ena glaset sitter en liten, icke-transparent bildskärm i ena kanten som ger bäraren extrainformation. För att styra gränssnittet går det att använda sig dels av huvudrörelser och dels röstkommandon.


Ett av de mest kända exemplen på augmented reality kan ses i Terminatorfilmerna.

För tillfället är det bara några få Goooglenördar som känner till produkten och Google vet ännu inte om det finns en massmarknadspotential för glasögonen, uppger 9to5google.com. Eventuellt kan ett pilotprogram för betatestare utanför Google vara på gång inom en snar framtid.


Motorola Golden-i

En liknande produkt som redan finns ute på marknaden är Golden-i från Motorola som närmast kan liknas vid ett headset som har en videokamera på ena sidan och en bildskärm på den andra. Precis som Googles hemliga ”Terminatorglasögon” styrs Golden-i med röstkommandon och huvudrörelser.

Skärmen är väldigt liten men har en upplösning på 800×600 pixlar och sitter bara några centimeter ifrån ena ögat. Därmed ska den upplevas som en 15″ bildskärm sedd på 18″ avstånd. Golden-i är en komplett PC med CPU, USB-port, microSD-kortläsare och Wi-Fi. Processorn är en Texas Instruments OMAP dual processor – 600 MHz ARM Cortex 8 med 400MHz DSP och kör operativsystemet Windows CE 6.0. Batteriet ska räcka för att driva enheten i åtta timmar när det är fullt laddat och bör därmed kunna användas en hel arbetsdag. Fullständiga specifikationer hittas här.

Kameran kan strömma video till valfri plats för att till exempel rådfråga expertishjälp i en plötsligt uppkommen situation. Ett av områdena som nämns är telemedicin. Till exempel skulle man kunna utrusta all ambulanspersonal med varsin Golden-i och via den kunna slå upp saker i till exempel FASS eller låta en expertläkare se den skadade live via kameran.


Poliser är en av många yrkesgrupper som Golden-i är lämpad för.

Produkten är främst avsedd för industriellt bruk och för yrken som polis, räddningstjänst med mera. Genom att man alltid har skärmen framför ögat slipper man springa ifrån det man håller på med för att kolla upp något på en separat dator (till exempel en polisdator). Tack vare röstkommandon har man även händerna fria.

Med Golden-i kan man även koppla in sig trådlöst på övervakningskameror och i sin egen skärm se vad övervakningskameran ser, vilket demonstreras i videon nedan som är från CES 2012. Man kan dessutom styra och zooma kameran via röstkommandon. Skärmen som syns i bakgrunden på videoklippet visar vad bäraren av Golden-i ser i sin skärm och de orangea knapparna längst ner visar de röstkommandon som för tillfället är tillgängliga.

Ett Golden-i Developer Kit går att köpa för $2.500 (knappt 17.000 kronor) men är inte rekommenderad att användas yrkesmässigt utan endast för att utveckla applikationer. Den vanliga versionen ska dock kosta ungefär lika mycket.

Foton: Oakley, Golden-i

9to5google, Golden-i, Tech World, SvD, DN