Pussas på distans med pussroboten Kissenger


Med ”pussöverföringsroboten” Kissenger kan du äntligen pussas på distans.

Hooman Samani är en AI-forskare från Singapore som forskar inom ett område kallat ”lovotics”, vilket är en mix av orden ”love” och ”robotics” (kärlek och robotik). En av robotarna han skapat är pussroboten Kissenger som gör att man kan pussas på distans.

Kissenger består av en plastboll något större än en tennisboll och har utöver ett par läppar av silikon även enklare ögon, öron, armar och ben. Roboten är bland annat avsedd för att kunna pussas på distans över internet. Båda parter måste då ha varsin robot och trycka sina läppar mot Kissengers silikonläppar samtidigt. Tryckkänsliga sensorer i läpparna överför sedan upplevelsen av pussen till mottagarens robot som via servomotorer ändrar formen på de syntetiska läpparna. Hur pass realistiskt det känns kan man fråga sig, men i videon nedan ser vi hur det går till.

Det finns dock två andra användningsområden för Kissenger och det ena är för att möjliggöra ett intimare förhållande mellan en människa och en robot då läpparna monteras direkt på roboten. Ett ämne som är på tapeten nu i och med TV-serien ”Äkta människor” där vissa blir kära i sina hubotar. Det tredje användningsområdet handlar om att kunna kyssa karaktärer i datorspel eller andra virtuella miljöer. I videon nedan förklaras konceptet utförligare.

Så här ser Kissenger-roboten ut under skalet.

En annan robot som Samani tagit fram kallas Mini-Surrogate och är en småläskig robotdocka som fungerar som en fysisk avatar för en person som fjärrstyr den över internet. Den är mer avancerad än vad videon kanske ger sken av då den ska kunna kopiera hela kroppsrörelser och överföra dessa till dockan, ungefär som Kinectsensorn. Den har även en inbyggd mikrofon och högtalare så man kan använda den som en slags telenärvarorobot.

Det är i dagsläget okänt om vare sig Kissenger eller Mini-Surrogate kommer bli tillgängliga som kommersiella produkter. Som koncept är de dock rätt intressanta.

The Verge