Androiden Geminoid-F som interaktiv skyltdocka

Om du råkar ha vägarna förbi Shinjuku i Tokyo under alla hjärtans dag har du möjlighet att se den människoliknande roboten Geminoid-F i varuhuset Takashimaya där den kommer att agera interaktiv skyltdocka.

Androiden kommer sitta i ett skyltfönster och se ut som hon väntar på en vän, men till skillnad från vanliga skyltdockor har Geminoid-F programmerats till att reagera på omgivningen med vissa grundläggande beteenden och känslor och på så vis uppfattas nästan som en levande människa.

Detta är första gången Geminoid-F visas upp för en större allmänhet. Tidigare har en teater där roboten spelat mot människor arrangerats, men det har då handlat om ett relativt sluten miljö jämfört med ett varuhus där tiotusentals Tokyobor passerar.

Professor Ishiguro, som lade grunden för alla Geminoidrobotar när han för flera år sedan skapade en exakt kopia av sig själv i form av Geminoid HI-1, berättar i inslaget att androiden inte kommer prata men har ett mycket varierat icke-verbalt språk. Så även om man står kvar länge och tittar kommer kroppsspråket inte att upprepa samma rörelser i en oändlig loop, som de rörliga tomtedockorna i skyltfönstren under julen brukar göra.

Det finns i dagsläget endast en Geminoid med icke-asiatiskt utseende och det är Geminoid-DK, med den danska professorn Henrik Schärfe som förlaga. Mer om Geminoid-DK kan läsas via länkarna längst ner i denna artikel. Nedan kan vi se Schärfe tala om sin robotklon på TEDxAmsterdam 2011.

Fler foton av Geminoid-F på Diginfo.tv

SE ÄVEN: