Robotkirurgin slår rekord


Foto: Intuitive Surgical

Svenska Dagbladet uppmärksammar i en artikel idag den ökande användningen av robotar inom kirurgin och har varit med under en prostataoperation på Karolinska sjukhuset i Solna där en operationsrobot använts. Det är nu den metod som ökar snabbast och i USA är det inte ovanligt att 80-90 procent av prostataoperationerna utförs med robotkirurgi på vissa sjukhus.

Roboten som används heter da Vinci och köptes in till Karolinska redan 2002 för 11 miljoner kronor. 2009 fanns systemet på nio svenska sjukhus och av totalt 2.707 operationer var då 1.287 robotassisterade, uppger SvD. Med robotens olika instrument längst ut på armarna kan man bland annat klämma, knipsa, skära och bränna med en precision på en tiondels millimeter. Det handlar dock inte om en autonom robot utan en mänsklig kirurg sitter alltid vid spakarna. Roboten kan varken programmeras eller ta egna beslut.

De stora fördelarna med att använda roboten är att precisionen ökar och roboten darrar aldrig på handen. En annan fördel är att man kan istället för att göra stora snitt i patientens hud (som ger långa ärr) kan använda sig av titthålskirurgi där ingångshålen bara behöver vara stora nog för robotens armar, vilket bland annat minskar blodförlusten. Patienterna återhämtar sig dessutom snabbare än vid en traditionell operation. Minskade infektionsrisker är en annan fördel.

En av nackdelarna är att känseln inte blir lika bra som vid traditionell kirurgi, dock får man viss force feedback via roboten så man kan känna organ. De läkare som använt da Vinci menar dock att alla de övriga förbättringar roboten innebär mer än väl kompenserar för den något sämre känseln.

Peter Wiklund, överläkare på urologkliniken vid Karolinska sjukhuset har utfört nära 2.000 robotoperationer och det är väldigt få, om ens någon annan läkare i Europa som utfört fler, enligt SvD. Med da Vinci-roboten kan man till och med utföra moment som inte är möjliga med vanliga händer, vilket givetvis ger stora fördelar. Via stereoskopiska kameror får kirurgen en kraftigt förstorad och tredimensionell vy av patientens inre, trots att kontrollkonsolen kan stå några meter ifrån själva operationsbordet där roboten är. Samtidigt visas operationsbilderna på en stor bildskärm, vilket är användbart i utbildningssyfte.

– Den riktigt stora skillnaden är att man ser så bra. Hemligheten med kirurgi är att kunna orientera sig. Det dröjer innan robotarna lär sig det också, men det kommer säkert att hända, säger Wiklund till SvD.


En klassisk övning med da Vinci-roboten har blivit att skala en vindruva.

Intuitive Surgical som utvecklat da Vinci-roboten säger att man rent teoretiskt även skulle kunna utföra fjärroperationer med den, men detta är inget som det finns stöd för i dagsläget. Det forskas även på mer eller mindre autonoma operationsrobotar som inte behöver styras av en mänsklig kirurg. Redan 2009 hade en robot utvecklats vid Duke University som kan upptäcka och lokalisera metallsplitter (från till exempel en granat) i kroppen via 3D-ultraljudssensorer. Idag finns drygt 1.800 da Vinci-robotar installerade på över 1.400 sjukhus runt om i världen och även operationer av hjärta, njurar med mera är möjliga med roboten.


Ett annat sätt att demonstrera finmotoriken man får med hjälp av roboten är att vika mini-origami.

SvD, Intuitive surgical, Karolinska institutet, Läkartidningen

SE ÄVEN: