Robotbröderna Justin kan kasta och fånga bollar

I maj förra året kunde vi se roboten Rollin’ Justin från tyska DLR ta enhandslyror på bollar som kastades mot honom. Nu har ingenjörerna på DLR utvecklat en tvillingbror till honom, vid namn Agile Justin, som kan kasta en baseboll med sin robotarm.

Eftersom den tidigare Justinroboten lärt sig ta enhandslyror på bollar (till och med när två bollar kastas samtidigt) passade det ju bra att placera de båda robotbröderna i samma rum där den ena roboten kastar en boll som sedan den andra tar lyra på.

Den nya Justinroboten är till utseendet väldigt lik sin föregångare, men har fått förbättrad dynamisk prestanda med bland annat 1,5 gånger snabbare armar. Att kasta en boll kan tyckas som en enkel uppgift för en människa, men det kräver rätt timing och koordination mellan olika kroppsdelar vilket är mycket komplicerat för en robot att utföra. Som kan ses i videon nedan använder Agile Justin verkligen hela kroppen i sin kaströrelse.

I november förra året visade DLR upp de Justinblå robotbenen igen, denna gång förbättrade med en egenutvecklad teknik för att hålla balansen.

Kanske är robotbenen ovan början till en bipedal version av Justin. Men tills vidare får han fortsätta rulla runt på sin mobila bas på fyra hjul som inte är så dum den heller. Den kan rulla i alla riktningar, rotera på stället och varje hjul har separat fjädring som gör det lättare för Justin att ta sig fram i ojämn terräng eller på lutande underlag.

Slutligen har vi den tidigare videon med Rollin’ Justin som tar dubbla enhandslyror på bollar som kastas mot honom. Via flertalet sensorer och avancerade algoritmer kan roboten i realtid förutse bollens färdbana och var den kommer landa.

Foto: DLR

Hizook, DLR

SE ÄVEN: