Volvos självkörande bilar avancerar


I 90 km/t med sex meters avstånd kör Volvobilarna av sig själva i vägtåget.                                  Foto: Volvo Personbilar

Nyligen släppte Volvo Personvagnar en film där de demonstrerar hur tre autonoma Volvobilar kör på rad i 90 kilometer i timmen med max sex meters luckor mellan fordonen i ett så kallat vägtåg.

Volvos vägtåg tillhör det EU-finansierade projektet SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) och de första testkörningarna gjordes för ett år sedan med en autonom Volvobil bakom ett ledarfordon som körs av en människa. Nu har man utökat vägtåget till tre bilar exklusive ledarfordon och under hösten 2012 är målet att kunna köra med fyra autonoma följebilar, enligt Erik Coelingh, teknisk projektledare vid Volvo Personvagnar. Det var i december förra året som provkörningarna med tre bilar ägde rum på testbanan i Hällered utanför Göteborg.

Tekniken är en vidareutveckling av Volvos adaptiva farthållare där nu även styrningen sköts autonomt. Till skillnad från till exempel Googles autonoma bil krävs dock ett ledarfordon som körs av en mänsklig förare. De efterföljande autonoma bilarna håller sedan rätt avstånd och kurs via trådlös kommunikation.

Fördelarna med vägtåg är många. Den mest uppenbara fördelen är att man som förare kan använda tiden till andra saker, som att äta, läsa nyheter, arbeta eller liknande. Det är dessutom miljövänligare eftersom bilarna i vägtåget kan utnyttja det minskade luftmotståndet och därmed spara in på bränslet. Som vanligt är säkerheten också en viktig faktor hos Volvo och eftersom nio av tio bilolyckor beror på den mänskliga faktorn kan även olycksrisken minskas bland annat genom att trötta förare kan vila medan bilen kör sig själv under långa motorvägssträckor. Man kommer även kunna utnyttja vägarna effektivare genom att man kan hålla kortare avstånd mellan bilarna.


Med en självkörande bil kan du istället använda tiden till att ta en kopp kaffe och läsa tidningen.    Foto: Volvo Personbilar

Läs mer om Volvos vägtåg i den tidigare artikeln på Robotnyheter.

Ny Teknik, Volvo, Ny Teknik

SE ÄVEN: